Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерти підрахували втрати сектору ВДЕ внасліодк агресії рф

Лише 27% від загальних потужностей ВЕС продовжує працювати, а решта – виведена з експлуатації.

Про це інформує Екополітика.

В Україні в зоні активних бойових дій розташовані 47% потужностей відновлюваної енергії, адже більшість сонячні станції (СЕС) та вітрових електростанцій (ВЕС) розташовані саме в південних регіонах. Російські війська систематично знищують вітряні турбіни, сонячні панелі, лінії електропередач, інше енергообладнання та крадуть обладнання електростанцій, йдеться у дослідженні аналітиків GMK Center "Сектор відновлюваної енергетики в Україні пошкоджено". Станом на кінець 2021 року Україна мала 9,7 ГВт потужності ВДЕ, з яких 78,6% становлять СЕС, 17,3% – ВЕС, а також біомаси, біогазу та малих гідростанцій.  За даними Української вітроенергетичної асоціації, лише 27% від загальних потужностей ВЕС продовжує працювати, а решта – виведена з експлуатації через пошкоджені трансформаторні підстанції та повітряні лінії електропередач.

За оцінками Європейсько-українського енергетичного агентства в районах активних бойових дій, станом на 10 березня, перебували 37% наземних та 35% дахових/фасадних СЕС, 29% біогазових установок, 16% малих ГЕС та 48% станцій на біомасі. Окрім того, існує проблема технічного обслуговування, адже усі іноземні спеціалісти покинули Україну, і тепер місцеві оператори та диспетчери вирішують технічні проблеми самотужки. В матеріалі підкреслили, що до активної фази війни виробництво відновлюваної енергії збільшилося більш ніж у 6 разів з 2017 по 2021 рр. В 2021 відновлювані електростанції виробляли 8,1% загальної електроенергії в Україні. 

“Знищуючи відновлювані електростанції, війна загрожує переходу до зеленої енергії та енергетичної безпеки України”, – йдеться в публікації. В матеріалі також закликали звернути увагу на нищівні наслідки війни на цивільне населення та інфраструктуру, а отже на негативні наслідки для всього світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ