Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З турботою про світ: у Львові встановила лавку з використанням переробленого пластику

У межах цьогорічного фестивалю “Майстерня міста” у Львові виготовили лавку з використанням переробленого пластику.

Один цей виріб об'єднав три ініціативи, які підтримують зменшення кількості відходів та екосвідомі рішення щодо утилізації сміття.

За виготовлення лавки відповідало виробництво вуличних меблів Fix Streets Furniture. Саме їхні майстри адаптували власну модель та виготовили модулі лави.

“У рамках експерименту ми спробували виготовити лавку, замінивши природну деревину на дошки з переробленого пластику. Переконані, що це хороший приклад того, як можна зменшувати кількість відходів шляхом їх переробки. У нашій діяльності цілі сталого розвитку є пріоритетом, а тому і впровадження та підтримка практик повторного використання для нас важливі”, – каже Оксана Страз, директорка з розвитку компанії.

Готова лавка має довжину близько 5 метрів та є стійкою та якісною. Металевий каркас, захищений методом гарячого цинкування забезпечить йому стійкість на понад 15 років та буде придатним до реставрації й ремонту в разі потреби. А замість деревини використані панелі з переробленого пластику. Як пояснює Юрій Назар, менеджер проєкту Green Life Plastic, що займаються ресайклінгом та виготовляють такого типу панелі, матеріал не взаємодіє з вологою, не гниє, не розшаровується та попри свою схильність піддаватись впливу ультрафіолету, через обрану оптимальну товщину дощок зможе витримувати значний вплив сонця.

“Це не секрет, що в Україні є проблема з утилізацією сміття, зокрема пластику. Ми займаємось сортуванням такої вторсировини, збором її від населення та переробкою. У результаті з корків та пластикових ящиків робимо пластикову плиту розміру 2500 на 1250 мм. Її за потреби можна порізати на дошки та виготовляти різноманітні зовнішні елементи, вуличні меблі у тому числі”, – розповідає чоловік. 

За словами Юрія Назара, пластикові панелі, які вони виготовляють, не потребують додаткової обробки й можуть служити доволі довго, що робить їх чудовою альтернативою іншим звичним матеріалам.

Що ж до лавки, яка була виготовлена у рамках “Майстерні міста”, вона вже розміщена біля офісу громадської організації “Тарілка”, котра є першим продовольчим банком у Львові, що рятує з магазинів та закладів харчування їжу на межі терміну придатності та передає її людям у скрутному становищі.

“Щодня у будні до нас приходить багато людей старшого віку, людей з інвалідністю, маломобільних людей, яким важко пересуватися та стояти в очікуванні продуктового набору. Минулого року ми облаштували для них біля входу лавочки з вуличними вазонами, щоб вони могли відпочивати там. А цьогоріч вирішили зробити лавочку ще й на задньому дворику, аби наші відвідувачі та мешканці околиць могли там проводити час”, – ділиться координаторка з питань комунікацій організації Анастасія Юристовська.

Вона акцентує, що лавка знайшла ідеальне місце, адже те, що вона виготовлена з переробленого пластику, відповідає місії ГО “Тарілка” також. Ініціатива дбає, аби в Україні та світі було менше як продовольчих відходів, так і пластику, текстилю, та прагне надавати друге життя речам і не тільки, тим самим рятуючи планету. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ