Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фогленд оголосить війну Вазірленду за шматок Яворівського полігону: сценарій «Репід Трайдент-2013»

У п’ятницю, 18 січня у Львові завершилася початкова плануюча конференція з підготовки українсько-американських військових навчань «Репід Трайдент-2013». Повідомили у Регіональному медіа-центрі МО України (м. Львів).

Захід відбувався на базі Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного і зібрав понад 50 військових делегатів з 14 країн. Окрім представників командування та військових частин 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України, які братимуть участь у навчаннях цього літа, до розробки замислу майбутніх маневрів долучилися військовослужбовці з Німеччини, Польщі, Румунії, Молдови, Грузії, Канади, Азербайджану,Болгарії, Сербії, Норвегії та Королівства Швеція.

«Легендою» українсько-американських військових навчань «Репід Трайдент-2013», які відбудутьсяу липні поточного року на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що у Яворівському районі Львівщини, стане територіальний конфлікт між двома уявними країнами. Відповідно до задуму, «яблуком розбрату» між двома країнами, що мають назву Фогленд та Вазірленд, стане територія спірної провінції, яку одна зі сторінсилою відібрала в іншої. Врегулювати цей збройний конфлікт та розмежувати воюючі сторони мають військовослужбовці багатонаціонального контингенту методом проведення блискавичної аеромобільної операції. Цікавим нюансом є те, що окрім українських військових вертольотів Мі-8, у навчаннях братимуть участь два американських багатоцільових гелікоптераSikorskyUH-60 BlackHawk, так звані «Чорні яструби».

Слід відзначити, що цього року перелік країн-учасниць навчань може збільшитись. Погодження на участь у «Репід Трайдент-2013» надіслали оборонні відомства Турції, Казахстану та Естонії.

Під час роботи конференції її учасники оглянули Міжнародний центр миротворчості та безпеки, де власне і проходитимуть самі навчання влітку цього року. Військовослужбовцям різних країн показали умови проживання та навчальну базу, якою користуватимуться учасники «Репід Трайдент-2013». З самого початку делегатам та керівництву навчань запропонували оглядову екскурсіюцентральним військовим містечком. На прохання військовослужбовців, керівники МЦМБ продемонстрували казарми, їдальню, спортивний та тренувальний зали, місця де розгортатимуться штаби об’єднаних підрозділів тощо. Після цього представників аеромобільних підрозділів різних країн запросили провести рекогносцировку на місці де планується проводитись практичне десантування їх підрозділів в ході виконання завдань навчань «Репід Трайдент-2013» . Нагадаємо, що в цьому році з бортів бойових гелікоптерів стрибатимуть з парашутом 145 десантників з чотирьох країн світу. Найбільша кількість це українці – 65 військовослужбовців, з республіки Молдова прибуде 34 десантника, з Польщі 30, з Румунії 16.

«Нам дуже сподобались всі умови, які нам продемонстрували керівники центру, - зазначив начальник тренувального сектору 6 аеромобільної бригади Збройних Сил Польщі майор Артур Вятровскі. – Ви маєте багато підготовлених висококласних об’єктів для навчання своїх військовослужбовців. Особливо мене вразили ваші стрільбища, макет літака, центр підготовки плавців, полоса психологічної підготовки, блокпост. Зрештою можу перерахувати взагалі усі об’єкти. Така робота ваших спеціалістів з забезпечення військової підготовки заслуговує поваги. Крім цього дуже добре, що ви потурбувались про те, щоб військові мали добрі побутові умови - місця для сну, особистої гігієни, дозвілля».

«Я вперше потрапив до вашого центру миротворчості, –сказав керівник оперативного відділу 22 миротворчого батальйону Збройних Сил республіки Молдова майор Тимофій Стародуб. – Я вражений тим, наскільки якісно і на високому рівні тут підготовлені і навчальні місця і об’єкти для проведення власне навчань. Можливості вашого центру просто вражають. Сподіваюсь, що наші військовослужбовці з користю для себе використають шанс провести навчання тут. А обмін досвідом між солдатами та офіцерами наших країн буде вигідний всім».

«Свого часу мені доводилось бувати ще на території тодішнього Яворівського полігону, – сказав старший офіцер з планування і логістики армії Грузії майор Георгій Акхалмосушвілі. – Тому мені є з чим порівняти. за останні 10-15 років ви зробили величезний стрибок у перед в плані організації навчань військових частин і підрозділів. Можливості цього центру дозволяють проводити якісну і різноманітну підготовку всіх частин сухопутних військ. На цій території, за допомогою створених тут навчальних місць можна придумувати і розігрувати безліч сценаріїв. Мати таку навчальну базу – мрія кожного нормального сучасного командира».

Підбиваючи підсумки проведеної роботи, спів керівник навчань з української сторони перший заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін наголосив, що робота над розробкою та удосконаленням плануючих документів має продовжуватись. А представник командування Сухопутних військ ЗС США у Європі Скотт Коннорс подякував українським колегам за плідну та професійну роботу під час конференції.

Відзначимо, що процес планування продовжиться: у березні та травні у львові відбудуться ще дві конференції під час яких учасники мають остаточно визначитись із питаннями фінансування, логістики, медичного обслуговування, проходження іноземцями митного контролю та затвердити Технічну угоду – документ, який регламентує обов’язки сторін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ