Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фонд держмайна планує виставити на продаж "Дрогобицьку солеварню"

Фонд державного майна України планує виставити на продаж "Дрогобицьку солеварню". Про це в ефірі "Українського радіо Львів" розповів керівник регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Микола Іщук.
Дрогобицька солеварня, яку планують виставити на продаж Facebook Олег Петренко

Як зазначає Суспільне, міська рада Дрогобича проти приватизації.

Підприємство "Дрогобицька солеварня" вважають найстаршим безперервно діючим промисловим об’єктом в Україні, адже перші писемні згадки про солеварню зафіксовані у 1390 році. У підпорядкуванні Фонду держмайна України солеварня перебуває з 2019 року.

"Ми хочемо якнайшвидше готувати документи. Але є процедури, є терміни, тому ми будемо якісно до цього підходити. Мова йде про тижні, про місяці, та в жодному випадку не про роки” — каже керівник регіонального відділення Фонду державного майна України Микола Іщук.

Представники міської влади Дрогобича проти продажу у приватні руки.

"Дрогобицька солеварня — це душа громади. Влада, як і громада, навіть не бере до уваги продаж солеварні. Але і громада, і влада розуміють, що солеварня потребує вкладень", — прокоментувала ситуацію керівниця управління інвестиційного розвитку та економіки Дрогобицької міської ради Леся Лазунда.

Дрогобицька міська рада звернулася до Фонду держмайна з пропозицією передати підприємство в комунальну власність громади.

"Ми звернулися до Фонду державного майна знайти механізм передачі солеварні в комунальну власність. Якщо Фонд держмайна розробить такий механізм і доведе нам, тоді ми зможемо довести громаді умови передачі і це буде мати продовження. На сьогодні поки все в режимі очікування", — додала Леся Лазунда.

На запитання, чи Фонд держмайна розглядає пропозицію передати Дрогобицьку солеварню в комунальну власність громади, Микола Іщук відповів:

"Якщо Дрогобицька ОТГ бачить це державне підприємство як свою власність, то нехай бере участь в конкурсі. Коли держава воює, коли в неї дуже багато усяких видатків, коли вона сама позичає гроші в інших держав, то напевне було би доцільно намагатися максимально багато власного ресурсу залучити до перемоги. Позиція однозначна щодо державного майна: воно повинно мати правильних управлінців і реально ефективних. Або держава сама управляє державним майном і ефективно, або вона шукає управлінців з-поміж приватних інвесторів. Іншого варіанту немає".

У Дрогобицькій міській раді кажуть, якщо Фонд держмайна виставить солеварню на продаж, будуть обговорювати питання з громадськістю міста.

"Це вже було не один раз і воно повторюється. Наскільки мені відомо, в попередні рази, ми відмовлялися. Громада була проти", — каже керівниця управління інвестиційного розвитку та економіки Дрогобицької міської ради Леся Лазунда.

Прокоментував ситуацію і директор "Дрогобицької солеварні" Олег Петренко.

"Я за те, щоб підприємство розвивалося. Однозначно, треба зберегти всі пам'ятки на території нашого заводу, зберегти виробництво, трудовий колектив. Навіть якщо це буде і в приватних руках. Це все можна прописати", — каже Олег Петренко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ