Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

FP: Зеленський-Голобородько не помічає Росії або не вважає її загрозою

Кандидат в президенти Володимир Зеленський тісно переплетений в свідомості українців з його альтер его Василем Голобородьком. Але, як вважає автор статті в американському журналі Foreign Policy, є те, у чому Голобородько-Зеленський помиляється - він не говорить у серіалі про загрозу з боку Росії, повідомляє УНН.

"Після першого туру голосування, який пройшов цими вихідними, на президентських виборах в Україні лідерами стали популярний актор Володимир Зеленський і діючий Президент України Петро Порошенко. Проте, наступним президентом України буде або Порошенко, або альтер его Зеленського – Василь Голобородько.

Голобородько – непідкупний президент з телебачення, якого грає Зеленський в популярному серіалі "Слуга народу" вже третій сезон поспіль.

Простий шкільний вчитель, чия тирада проти корупції знімається студентом і поширюється вірусно, Голобородько катапультується у президентське крісло. У реальному житті Зеленський зводив свою кампанію до мінімуму. Він дозволив Голобородьку зробити всю роботу за нього, а це може означати, що єдиний спосіб назвати реальні погляди політика – це серйозно поставитися до поглядів фальшивих.

Подібно Зеленському, який ніколи не виявляв великого інтересу до уряду, поки не вирішив, що хотів би ним керувати, Голобородько мало знає про політику, економіку або міжнародні справи", - пише автор.

Далі у статті слідує переказ серіалу "Слуга народу", особливо 3-го сезону. У третьому сезоні божевільні українські націоналісти (під гаслом "Воля, прізвище, країна") влаштовують переворот.

На той час, коли вийшов останній епізод третього сезону, країна розпадається на близько 30 частин. На щастя для України, Голобородько повертається, переобирається президентом, призначає новий кабінет реформаторів, і є настільки успішним, що переконує возз'єднатися з нацією тих, хто відколовся. Економічний "бум", повернення прямих іноземних інвестицій, запускаються стартапи, мігранти повертаються додому, а Україна навіть починає космічну програму. У результаті країна знаходить резерви, щоб розрахуватися з боргами.

"Шоу закінчується прозорим передвиборчим повідомленням, що закликає проголосувати за президента Зеленського", - повідомляє автор статті. Далі він пише, що "слуга народу" у деяких речах все ж помилився. Зокрема, щодо україномовних громадян, які всі поголовно не є радикалами.

"Ці неточності можуть бути пробачені як гіпербола кампанії. Що не можна вибачити, то це відсутність у шоу Росії або президента Росії Володимира Путіна. В альтернативному всесвіті серіалу, Крим і Донбас не окуповані. Там немає війни. Там немає смертей. Немає ніяких згадок про спроби Росії пригнічувати незалежність України з 1991 року. Ця цікава відсутність говорить або про те, що Зеленський, який є виконавчим продюсером шоу, не знає, як впоратися з дуже реальною екзистенціальною загрозою для України, або, що ще гірше, він не вірить, що вона існує. У кращому випадку, президент Зеленський був би схильний до серйозних помилок у відносинах з Путіним; у гіршому випадку він може піти на поступки, які знецінять український суверенітет.

Відсутність путінської Росії в серіалі має ще одне значення. Неможливо зрозуміти війну України у східному регіоні Донбасі... без розуміння про вторгнення Путіна і анексію Криму, про його підтримку сепаратистів на південному сході України, розміщення там декількох тисяч солдатів, про його розміщення десятків тисяч російських військових, танків і артилерії уздовж кордону з Україною, і про його блокаду українських портів на Азовському морі", - резюмує автор.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ