Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Галичани викупили всю дешеву землю в Канаді

Два жителі села Небилів, що на Галичині, Іван Пилипів та Василь Єліняк прибули в Квебек на пароплаві "Орегон" 6 вересня 1891 року. За подорож до Канади заплатили $15. Село Небилів - тепер Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Про це пише видання Gazeta.ua.

Масове переселення українців до Канади почалося наприкінці ХІХ століття, коли канадський уряд активно заохочував широкомасштабну імміграцію з Центральної, Південної та Східної Європи. До 1914 року, коли з початком Першої світової війни потік іммігрантів загальмувався, близько 170 тисяч українських селян перетнули Атлантику і опинилися в Канаді.

Українці оселилися у провінції Альберта. Заплатили Іван Пилипів і Василь Єлиняк по 10 доларів і отримали по 160 акрів землі. Жили у бараках, корчували ліси, вергали каміння у фермера. Після жнив, Пилипів поїхав на батьківщину за родиною. Розповів про свої успіхи землякам. Почав агітувати сусідів поїхати до Канади.

Повернувся Пилипів в Канаду, там одружився, народилося четверо дітей. Мав двоповерховий будинок, п'ять ферм, 15 земельних ділянок під забудову у Вінніпезі, наймані робітники доглядали господарство. Найстарший син Василь мав п'ять ферм, Микола працював у місті робітником, чоловік доньки Анни трудився на фабриці. Іван Пилипів прожив 77 років і помер у 1936 році.

Два роки Василь Єлиняк збирав гроші, щоб поїхати в Небилів за своєю сім'єю. У Калуші отримав загальногромадянський паспорт і разом із шістьма сім'ями земляків повернувся на нову батьківщину на пароплаві. Єлиняк заснував містечко Една-Стар (згодом Чіпман, Альберта), став успішним фермером. 3 січня 1947 р. у Верховному суді Канади в Оттаві отримав від Уряду почесне громадянство Канади. У місцевості Чіпмені, де він похований (помер у 1956 році), йому споруджено пам'ятник. Василь прожив 98 років і залишив по собі на канадійській землі семеро дітей, п'ятдесят одного онука та шістдесят двох правнуків. Сьоме покоління піонерів Канади живе нині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ