Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Глава МЗС назвав Росію частиною "українського світу"

Глава українського МЗС Костянтин Грищенко вважає, що через тісні історичні зв'язки і родинні узи Росія для мільйонів українців є набагато більшим, ніж просто сусід і просто партнер. "Перефразовуючи популярний у нинішньому російському політичному лексиконі термін, Росія є частиною "українського світу", - написав міністр у своїй статті для "Дзеркала тижня".

При цьому Грищенко радить абстрагуватися від емоцій: "Високовольтний емоційний фон відносин України та Росії є їх найхарактернішою рисою, причому як на рівні політичного класу, так і на рівні рядових виборців. Це призводить до політизації багатьох питань, а отже — і до спекулювання на них".

На думку дипломата, прагнення до партнерства з РФ є константою української зовнішньої політики. Однак цьому перешкоджає "емоційний" інтерес з боку Росії.

"Іноді складається враження, що лише повернення України у свою зону впливу дасть деяким російським політикам відчуття повернення до звичного порядку речей, до "норми". В цьому — перешкода. Ми готові інвестувати у партнерство свій економічний потенціал, але не готові жертвувати прагненням будувати Україну саме за європейськими критеріями", - пише міністр.

Водночас, переконаний він, "як частина "українського світу", Росія завжди буде для нас одним із полюсів тяжіння".

"За добрих обставин вона може бути для України найбільш дружнім, розуміючим партнером — і в реалізації економічних цілей, і у зміцненні національної безпеки. Та й за недобрих — не треба впадати в істерію та негативізм. Треба лишатися собою, себто європейською демократією, і цілеспрямовано, щиро розвивати відносини партнерства там, де Росія до цього готова", - резюмував Грищенко.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ