Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гриценко хоче виставити Румунії рахунок за викид у річку Тиса важких металів, який стався 16 квітня

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко наполягає на тому, щоб Україна виставила Румунії рахунок для компенсації завданих збитків. Про це він заявив на прес-конференції у Кіровограді, коментуючи викид у води річки Тиса важких металів, який стався 16 квітня внаслідок прориву напірного трубопроводу на станції очистки шламових вод у Румунії, – про це «Гал-info» повідомилапрес-служба Анатолі Гриценка.
«Якщо Румунія відмовиться покрити завдані її підприємством збитки, Україна має звертатися до Міжнародного суду, - вважає Гриценко. - Ми повинні захищати свій інтерес і не дозволяти безвідповідально забруднювати наші річки і водоймища», - переконаний він.

За його словами, від забруднення річок румунською стороною Україна страждає не вперше. «До наших річок щороку потрапляють шкідливі речовини. І Румунія жодного разу не компенсувала збитки, які наносила нам. Такого більше допускати не можна», - наголосив Гриценко.

Також народний депутат вважає, що Кабмін повинен невідкладно створити робочу групу під егідою Міністерства надзвичайних ситуацій з залученням місцевої влади західних регіонів, державних комітетів водного та лісового господарств, міністерства охорони здоров’я та МВС для того, щоб оцінити ступінь забруднень у річці Тиса та небезпеку, нанесену румунською стороною.

Нагадаємо, 16 квітня 2009 року в результаті прориву напірного трубопроводу на станції очистки шламових вод гірничо-видобувного підприємства в районі м. Бая Борша (Румунія) сталося аварійне забруднення притоків р. Тиса. За результатами досліджень в результаті аварії, в водах річки Тиса виявлено перевищення концентрації забруднюючих речовин (важких металів, зокрема: цинк, залізо, мідь) від 2 до 4 разів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ