Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хайсер Джемілєв повторно відмовився від російського громадянства

Засуджений у Росії син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсер повторно написав заяву про відмову від російського громадянства. Про це повідомив його адвокат Микола Полозов.

«Хайсер уже писав заяву про відмову від громадянства Російської Федерації влітку 2014 року в СІЗО Сімферополя. Мало того, вироком Краснодарського крайового суду та ухвалою Верховного суду Російської Федерації він також визнаний громадянином України. Кому зараз знадобилось знову порушувати це вже закрите питання з громадянством, незрозуміло. У будь-якому випадку, сьогодні Хайсер повторно написав відмову від російського громадянства і залишається як і раніше громадянином України», – написав Полозов у Фейсбуці.

Він пояснив, що «прийшли документи з Криму щодо прийняття ним (Хайсером Джемілєвим – КР) російського громадянства». За словами Полозова, всіх громадян України, які проживали в Криму навесні 2014 року, «автоматом зробили росіянами, але не всі були з цим згодні».

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора роки п'ятирічний термін ув'язнення, що дав Краснодарський крайовий суд для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва в квітні 2015 року визначив йому міру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім'ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО до Краснодарського краю.

Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Астраханській колонії №10, оскільки Росія відмовилась видати його Україні за екстрадиційним запитом.

10 липня минулого року Європейський суд з прав людини постановив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО. Однак Росія не відреагувала на це рішення.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Крим.Реалії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ