Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хочемо, аби Україна була ІТ-хабом Європи, – Зеленський

Минулого тижня Львів офіційно відвідав Президент Зеленський. Крім офіціозу на полігоні та у садку в Зимній Воді він провів ще одну важливу зустріч – з представниками ІТ-галузі, яка є одним з найперспективніших бізнесових кластерів Львівщини.

Ця зустріч пройшла переважно повз увагу медіа, однак насправді вона є важливим сигналом зацікавленості державної влади у розвитку ІТ-кластеру Львова. Представники галузі розповідали про розвиток технологічного сектору та власні побоювання, які мають, щодо вільних можливостей для такого розвитку в Україні. Президент, у свою чергу, пообіцяв, що податкові преференції для галузі залишаться без змін.

Так, у Львові, за даними самих компаній, кількість працівників, залучених в ІТ, з 2015 до 2019 року зросла на 85%. При цьому, джерелом кадрів є не лише місцеві заклади освіти, бо кожен четвертий співробітник – переїхав з інших частин України, тож Львів став своєрідним магнітом для програмістів. Відтак, цілком знаково, що зустріч щодо перспектив усієї галузі з Президентом відбулася саме тут.

«Ми проговорили деякі проблеми, які існують, – пояснив потім на брифінгу Володимир Зеленський. – Зараз влада і ІТ-індустрія разом працюють, обговорюють і готують законопроєкти для підтримки ІТ-галузі. Держава завжди буде підтримувати цю індустрію і податки вище 5% не будуть, тому що ми хочемо, аби в Європі наша країна була ІТ-хабом для молодих талановитих людей, і вже є приклади цього. Через трагічні події, які зараз відбуваються в Білорусі, багато провідних ІТ-компаній, а це вже сотні спеціалістів, звертаються до нас і ми хочемо їм забезпечити роботу в Україні. Тому для нас важлива була ця зустріч і я радий, що Львівщина готова зустрічати білоруських колег».

Тарас Кіцмей, голова асоціації IT Ukraine, додав, що IT-галузь в Україні має перспективи розвитку, а збереження податкової ставки у 5% сприятиме припливу кадрів з-за кордону та забезпечить збереження талановитих фахівців в Україні.

До слова, проговорювали також і питання підготовки фахівців. Завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту НУ «Львівська політехніка» Назар Подольчак додав: «Мав можливість розповісти Президенту України про наболілі питання розвитку інноваційної інфраструктури, зокрема, наукових парків, недоліки правил вступу до ЗВО та інше. Приємно вражений моментальною реакцією Президента та профільного міністра, очікуємо наступного тижня розгляд змін на Кабміні до Закону України «Про наукові парки».

Ще на початку вересня Президент доручив Кабміну розробити низку законопроєктів для підтримки ІТ-галузі, зокрема щодо оподаткування, спрощення процедури імміграції іноземних спеціалістів та розвитку профільної освіти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ