Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Холін: незамінний нутрієнт для здоров'я нервової системи та функцій головного мозку

Холін - це поживна речовина, органічна водорозчинна сполука, яка за своєю будовою та функціоналом схожа на вітаміни групи В.

Вчені відкрили її зовсім недавно, але буквально за кілька років досліджень переконалися в тому, що такий нутрієнт може принести чимало користі нашому здоров'ю.

Нехай холін не є незамінним, але все ж таки він важливий для нормального функціонування різних органів та систем нашого тіла, а також для підтримки здоров'я та профілактики різних захворювань.

Вчені з'ясували, що холін впливає на функцію печінки, здоровий розвиток мозку, роботу м'язів, нервову систему та обмін речовин. Він бере участь у синтезі жирів, важливих для нормального стану клітинних мембран, забезпечує виведення холестерину з печінки, робить свій вклад у синтез ДНК та не тільки.

Тому достатнє надходження такого нутрієнта дійсно дуже важливе для нашого здоров'я. А його додатковий прийом, як з'ясували вчені, може мати більш вагомі переваги для людини. Зокрема, холін допомагає:

  • Зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Холін разом із фолієвою кислотою бере участь у перетворенні гомоцистеїну, надмірна кількість якого корелюється з підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсульту.
  • Підтримати здорову функцію мозку. Така сполука необхідна для вироблення ацетилхоліну. Ця речовина є нейротрансмітером і підтримує хорошу пам'ять, гарний настрій та високий рівень інтелекту. Також холін бере участь у синтезі ДНК, і така функція цієї речовини також важлива для нормальної роботи та розвитку мозку. Численні дослідження підтверджують, що прийом такого нутрієнта допомагає покращити короткочасну та довготривалу пам'ять, зокрема й при нейродегенеративних захворюваннях (хворобах Альцгеймера та Паркінсона).
  • Поліпшити функцію мозку в дітей. Вчені з'ясували, що прийом холіну матір'ю під час вагітності корелюється з вищими розумовими здібностями дитини. До того ж така добавка до раціону вагітної знижує ризик дефектів нервової трубки у немовлят. Також є деякі свідчення того, що додаткове вживання цієї речовини приносить значну користь дітям дошкільного та шкільного віку, підвищуючи їхню здатність до навчання.
  • Підтримати здоровий психоемоційний стан. Холін може зіграти важливу роль у профілактиці та лікуванні деяких психічних розладів. Його вживання допомагає зменшити тривожність, покращити настрій та знизити ризик депресії. Також така добавка відмінно проявляє себе в терапії біполярного розладу, депресивних станів та деякими іншими психічними порушеннями.

Також вчені з'ясували, що холін може допомогти знизити ризик онкології та деяких захворювань печінки. А для підтвердження інших властивостей такого нутрієнта проводяться додаткові дослідження.

Холін можна отримати з деяких харчових продуктів. Він міститься в печінці, м'ясі, рибі, горіхах, бобових, овочах та яйцях. Однак концентрація такої речовини в їжі досить невелика та її найчастіше просто недостатньо, щоб відчути всі переваги корисної сполуки.

Непоганою альтернативою можуть бути добавки з холіном. Вони вважаються відносно безпечними — не схильні викликати побічні ефекти та інші небажані реакції навіть при регулярному вживанні.

Переглянути каталог холіну у вигляді добавок від найвідоміших американських та європейських виробників можна тут: https://biovit.ua/ua/b4-holin

Єдине, краще не перевищувати дозування, рекомендоване на упакуванні, оскільки передозування може спровокувати падіння артеріального тиску, підвищену пітливість, блювання, діарею та інші неприємні симптоми. Такий ефект може спричинити добова доза холіну вище 3,5 г.

Якщо Вас цікавить тематика здоров’я та важливих нутрієнтів для його підтримки, тоді рекомендуємо завітати на сайт компанії Біовіт, тут зібрані найкращі пропозиції добавок від всесвітньо відомих брендів, що завоювали популярність у користувачів із різних куточків світу завдяки своїй високій якості, екологічній чистоті та ефективності.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ