Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто і як заробляє на землях Городоччини?

Або як кандидат на посаду судді Тарас Пукаляк «вирощує» зернові та бобові культури в Городоцькому районі.

На львівських сайтах нерухомості нещодавно з'явилося оголошення про продаж земельної ділянки комерційного призначення за межами с. Черляни: площею 73.85 га - за 400 000 $.

Як вдалося з’ясувати, йдеться про землю, яка знаходиться у комунальній власності Городоцької міської ради, та яку на 49 років взяло в оренду приватне підприємство «Лендвест».

Його керівником є Пукаляк Тарас Михайлович, відомий, зокрема. як кандидат на посаду судді місцевого суду, та як ділок, за яким тягнеться шлейф різноманітних оборудок, у тому числі пов’язаних з орендою земельних ділянок на території Городоцького району.

Те саме ПП «Лендвест», до речі, вищеназваною земельною ділянкою останнім часом користувалося «на халяву». У результаті - заборгувало Городоцькій міськраді за оренду землі майже півмільйона гривень.

Однак повернімся до названого оголошення, яке розмістило, зокрема, агентство нерухомості «Рентком». Зміст його такий:

«Земельна ділянка площею 73.85 га знаходиться у комунальній власності (право оренди) за межами населеного пункту Черляни та Угри поруч з аеропортом. Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій. Кадастровий номер 4620988000:08:000:0299.

Поруч знаходяться виробничі потужності, Черлянське водосховище, озеро Став-Любенський, автомобільний шлях територіального значення Т-1425 та H-13, автошлях М-11 Львів-Шегині. Відстань до міста 20 км».

Водночас у ході розмови з агентом Юлією (+38 068 416 93 22) вдалося уточнити, що за 400 тис. дол. США «купляється право оренди». А надалі - на земельній ділянці можна побудувати «все, що потрібно», стати власником цих будівель та подати «на сесію», щоб «робити право власності» на землю. Але все це, зауважила Юлія, немає змісту, бо право оренди «там» на 49 років.

Тепер про те, як ПП «Лендвест» набуло право оренди на землю, оцінене згодом аж в 400 тис. дол. США.

Згідно з даними держреєстрів, договір оренди земельної ділянки площею 73.85 га (за кадастровим номером: 4620988000:08:000:029) 11.12.2017 року був укладений з ФОП Барабаш О.О. (окрім ФОПа, його видавником вказана Городоцька районна рада Львівської області).

Опісля з’явилася додаткова угода до договору оренди землі – від 12.12.2019 року (у числі її видавників вказані: Городоцька районна державна адміністрація, ФОП Барабаш О.О.; ПП «Лендвест»). Далі була ще одна додаткова угода до договору оренди землі, видана 23.10.2020 року, її видавники: Городоцька районна рада та ПП «Лендвест» (тобто ФОП Барабаш О.О. з договору оренди землі «випав»)

З реєстрів також відомо, що орендодавцем названої земельної ділянки на даний час є Городоцька міська рада. І що в оренду ПП «Лендвест» строком на 49 років була передана земельна ділянка «із земель сільськогосподарського призначення комунальної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 73,8564 гектарів, у тому числі: 73,8564 га сіножаті».

Декілька фактів про «Лендвест».

Дане приватне підприємство, що основним видом своєї діяльності вказувало вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, було зареєстровано менше двох років тому - 19.11.2019 року (за кілька тижнів до того, як долучилось до оренди земельної ділянки площею 73.85 га). Його керівником, засновником та бенефіціарним власником, за даними реєстрів, був Пукаляк Тарас Михайлович.

Надалі засновником та власником ПП «Лендвест» (Городоцький район, с. Черляни, вул. Польова, буд. 62) стає Карвацький Олег Андрійович. Тарас Пукаляк залишається лишень його керівником. У цей період змінюється також вид діяльності підприємства – з «сільськогосподарського» на виробництво електроенергії. Далі – змінюється цільове призначення названої земельної ділянку, яку орендує ПП «Лендвест». Землі сільськогосподарського призначення стають землями «для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій».

Фінальна частина цієї оборудки – розміщення на сайтах нерухомості оголошень про продаж земельної ділянки комерційного призначення за межами с. Черляни - за 400 000 $.

Нагадаємо: Пустомитівська окружна прокуратура нещодавно через суд позбавила приватне підприємство «Сонячна енергосистема», керівником якого упродовж останніх років є Пукаляк Тарас Михайлович, та яке має податковий борг до місцевого бюджету з плати за землю у сумі 1 544 100 грн., права користування двома земельними ділянками, розташованих на території Речичанської сільської ради Городоцького району («Прокуратура через суд позбавила «фірму Пукаляка» орендованих земельних ділянок» - Гал-інфо).

Тарас Пукаляк також є керівником приватного підприємства "Компанія "Перспектива Плюс», яке називає себе власником злітно-посадкового майданчика «Ягелл́он» (аеродрому Jagellon), що розміщений в с. Черляни Городоцького району (на місці, де в радянські часи була військова авіабаза «Черляни»).

Разом з тим, як вдалося з’ясувати Гал-інфо, за договорами оренди, які укладені з ПП "Компанія "Перспектива Плюс" на земельні ділянки, що розташовані на території Городоцької міської ради Львівської області (йдеться про землі, які орендуються в Городоцької міської ради та на яких розташований аеродромом «Ягеллон»), у ПП "Компанія "Перспектива Плюс" станом на початок серпня 2021 року існувала заборгованість зі сплати орендної плати за землю у розмірі 1168110,93 грн.

За останньою інформацією, вищеописана земельна ділянка комерційного призначення за межами с. Черляни на даний час через львівські сайти нерухомості продається вже «за 200 000 $ без комісії %».

Цілком імовірно, що на дану оборудку (з огляду на наведені факти) варто було б звернути увагу правоохоронним органам.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, Пукаляк Тарас Михайлович, який відомий на Львівщині, зокрема, як керівник сумнівної фірми цукрового магната Матківського - ПП "Компанія "Перспектива Плюс" та одночасно як кандидат на посаду судді місцевого суду, подав до Галицького райсуду Львова позов про захист честі, гідності та ділової репутації проти Агенції інформації та аналітики "Гал-інфо".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ