Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Хто сіє паніку про створення карантину у санаторії «Шкло» на Львівщині?

У суботу, 15 лютого, ввечері до власкора Гал-інфо телефонували яворівчани, збентежені чутками в соціальних мережах про те, що в санаторій «Шкло» Яворівського району Львівської області начебто везуть українців, евакуйованих із Китаю.

Нагадаємо, вчора 15 лютого, ексголова Яворівської РДА, керівник Львівського "АТП 14630" Ігор Самардак поширив в соцмережі інформацію, що у санаторій "Шкло" хочуть привезти українців з Китаю на спостереження.

"Всі б'ють на сполох!!! Козак хоче заробити бабло і сказав, що санаторій знаходиться далеко від населеного пункту у лісі. Просто жах!!! Завтра 0 14.00 збираються люди біля селищної ради на обговорення питання, бо вже у середу вони мають бути тут", - зокрема зазначив Самардак.

Паніку одразу підхопили соцмережі і ЗМІ.

За словами яворівчан, на неділю, 16 лютого, нібито запланована позачергова сесія Шклівської сільської ради з цього приводу.

Журналіст, щоб перевірити цю інформацію, звернувся до голови Яворівської РДА Андрія Шумського, який запевнив, що жодного офіційного документу про розміщення евакуйованих українців із Китаю в Яворівську районну державну адміністрацію не надходило.

Такої ж думки голова Яворівської районної ради Володимир Сичак.

Однак через паніку, посіяну в соцмережах серед мешканців району, особливо – селища Шкло та міста Новояворівська, біля яких розташований санаторій «Шкло», Яворівська районна рада оперативно виступила зі зверненням до краян такого змісту:

«Шановні громадяни!

У соціальних мережах ходять чутки про те, що евакуйованих українців з Китаю можуть привезти на Яворівщину в санаторій Шкло.

Станом на сьогоднішній день офіційної інформації щодо прибуття евакуйованих українців з Китаю НЕМАЄ.

Відомо лише те, що санаторій не відповідає критеріям, які необхідні для розміщення вищезгаданих громадян.

Керівництво Львівської області не повідомляло органи місцевого самоврядування, в тому числі і Яворівську районну раду про можливість перебування евакуйованих українців на Яворівщині.

Яворівська районна рада вважає, що санаторій не може приймати таку категорію людей, оскільки навколо санаторію проживає велика кількість людей. Задля безпеки мешканців району, перебування евакуйованих є неприпустимим. Ця позиція озвучена керівництву Львівської області.

В разі отримання інформації щодо ситуації – будемо інформувати громадян.

Яворівська районна рада».

Повідомлення Самардака спростував і в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько, який повідомив, що відсутні будь-які доручення від МОЗ України, щодо підготовки об'єктів для розміщення на карантині громадян України, що повертаються з Китаю.

Нагадаємо, Андрій Васько ще 31 січня ц.р. інформував громадськість про те, що у Львівській обласній інфекційній лікарні на той час перебували двоє львів’ян, що повернулися з Китаю – із симптомами респіраторних захворювань. Їх було госпіталізували у спеціальні бокси, що мають окремі входи.

А за повідомленням пресслужби Львівської ОДА, ситуація із можливим проникненням на Львівщину вірусу з Китаю обговорено 12 лютого під час позачергового засідання комісії ТЕБ і НС.

«Зважаючи на те, що вже понад 20 країн вже зіштовхнулись із випадками зараження коронавірусом, в також розуміючи суспільний резонанс мусимо мати чіткий план дій. Потрібно врахувати все: як не допустити поширення інфекції та як із нею боротися у випадку проникнення. Життя кожного українця для нас цінне і важливе, тому потрібно вжити усіх заходів, щоб попередити поширення не лише коронавірусу, а й необґрунтованої паніки серед людей», – наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

На виконання наказу міністерства охорони здоров’я департамент охорони здоров’я ОДА видав розпорядження щодо порядку реагування на випадки підозри у пацієнтів вірусу.

«В області ситуація стабільна. На сьогодні в області нема жодного пацієнта з підтвердженим діагнозом чи підозрою на хворобу. Департамент також подав у міністерство потребу у засобах захисту для епідеміологів, а спостереження за пацієнтами протягом 14 днів можна провести у боксованих палатах. Медичний персонал, який контактуватиме з такими пацієнтами діятиме за чітко визначеними правилами», — зазначив т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько.

За його словами, в інфекційній лікарні є 8 боксованих палат, що можуть забезпечити госпіталізацію перших можливих пацієнтів із зараженням. У разі потреби забезпечити більшу кількість місць для хворих такою установою визначили госпіталь ветеранів у Винниках, що має повноцінне реанімаційне відділення.

Комплексний план, що діє в області з 2019 року, передбачає швидке реагування на подібні загрози. Окрім того, в аеропортах, пунктах пропуску та залізничному вокзалі усі служби працюватимуть у посиленому режимі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ