Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ілля Кива - лівий із Правого сектору, популіст, рейдер, кандидат у Президенти

Ілля Кива, попри свої мізерні рейтинги, відомий багатьом українцям. Він прекрасно відпрацьовує ресурси, які в нього вкладають, і регулярно скандалить у пресі та на ТБ. Ми розповідаємо, чим відомий скандальний Кива-соціаліст і що обіцяє своїм виборцям.

Ілля Кива

Політична програма:

Першим пунктом у передвиборчій програмі Киви, яка називається "Генеральний формат", є стратегія досягнення миру. Згідно з нею, будуть виведені російські окупаційні війська, а на їх місці розміщені миротворці ООН. Кива обіцяє провести вибори на Донбасі та скасувати податки в регіоні, також покарати воєнних злочинців та відновити інфраструктуру.

Українську армію Кива гарантує побудувати за зразком швейцарської, яка має кадрово-міліційну структуру.

Кива збирається зробити Україну "країною рівних прав та можливостей". Підвищення пенсій, державна допомога, виплати з безробіття – все як личить справжньому «ідейному» соціалісту. Освіта та медицина, звісно, будуть безкоштовними, а зарплати в лікарів та освітян вищими. У систему української освіти Кива інтегрує "найкращі принципи фінської і радянської освіти", школи стануть рівними для всіх, а держустанови - підключені до інтернету.

У судовій системі кандидат у Президенти гарантує "рівні можливості захисту прав і свобод для всіх громадян". Дивно чути це від людини, яка погрожує і залякує активістів, порушує презумцію невинуватості та допускає досудове покарання. Також Кива пропонує звільняти суддів за кримінал, а за корупцію під час судового процесу карати смертним вироком.

Кива розгулює з пістолетом у поїзді Укразалізниці. Фото поширив волонтер та блогер Роман Сініцин

Не відходячи від засад соціалізму, Кива обіцяє систему прогресивного оподаткування: чим вище дохід, тим більший податок. Також за його програмою передбачається податок на виведений капітал.

Кива щиро переживає за селян та фермерські господарства, тому відкидає можливість створення ринку землі – "земля має залишитись у власності народу". Крім того, він обіцяє не тільки стримати українців, які виїжджають працювати закордон, а й повернути етнічних українців із країн колишнього СРСР. Це відбудеться за рахунок створення робочих місць з достойною оплатою та умовами.

У зовнішній політиці, яка є однією із головних функцій Президента, Кива пропонує ввести візовий режим з РФ, щоб унеможливити в’їзд кілерів та диверсантів. Від США кандидат у Президенти вимагатиме дотримання гарантій безпеки згідно з Будапештським меморандумом та 2-3 млрд на рік як військову допомогу.

Коментар журналіста та політолога Сергія Стуканова:

"Ілля Кива - людина, наближена до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. На початку АТО він засвітився, будучи причетним до створення платформи "Миротворець"; тоді ж став радником міністра й одержав медійну підтримку, яка зробила його впізнаваним. Торік під егідою громадської організації ветеранів АТО Кива створив приватні загони молодиків, що діють (цитуючи журналістів "Схем"), "під крилом МВС". Своєю ексцентричністю й несистемністю Ківа нагадує Ляшка, але з мілітаристським акцентом. Аналізувати програму Ківи немає практичного сенсу не тільки тому, що він є аутсайдером перегонів, а головно тому, що вона є набором популістичних гасел".

Що відомо про особу Іллі Киви?

Ілля Кива з моменту появи у правоохоронних органах та політиці регулярно привертає до себе увагу епатажною поведінкою. Він часто виступає із скандальними заявами по ТБ, де критикує всіх підряд, спокійно розгулює зі зброєю, знімається у кіно. Раніше Кива любив показово ловити наркоторговців та контрабандистів, а згодом хизуватись цим у Facebook.

До слова, цей кандидат у Президенти – активний користувач соцмереж. Найбільше він любить розміщувати фото та відео своїх занять у спортзалі. Якось на своїй Instagram-сторінці Кива виклав фото на тлі жіночих сідниць. Тоді, як він казав, сторінку зламали "кремлівські руки", щоб скомпрометувати його перед виборцями.

Загалом Ілля Кива полюбляє бути ньюзмейкером, він регулярно обіцяє посадити корупціонерів, нещадно критикує владу, акцентуючи на своїй чесності. Кива - це такий собі народний месник – Олег Ляшко на мінімалках.  

Відомо, що Кива брав участь в Майдані як учасник "Правого сектору". А на виборах у 2014 році навіть був довіреною особою Дмитра Яроша. Також Кива керував регіональним "Правим сектором" на сході України. Втім, це не завадило йому через рік як начальник департаменту з боротьби з наркотиками Нацполіції  штурмувати позиції "Правого сектору" та кримських-татар під час блокади Криму.

У 2015 на тій же посаді Кива разом із бійцями "Азову" мав боротися з наркодилерами. Він наголосив, що "Азов" - бореться за чистоту української нації. Трохи більше, ніж за 2 роки, погляди Киви різко переходять з правих на ліві – він забуває про "Азов", націю та "Правий сектор" і стає головою Соціалістичної партії України. Із правого націоналіста Кива перетворився в лівого соціаліста-державника.

До цього наш герой встиг приміряти на себе багато амплуа. До війни він працював бухгалтером та інженер-технологом, також відповідав за ремонт доріг на Київщині та захист прав споживачів у Полтавські області. Після Майдану та російської агресії Кива йде працювати в поліцію. Невідомо, за що там він отримує звання майора, а за деякий час Голова МВС Аваков призначає його командиром патрульної служби (згодом батальйону) особливого призначення "Полтавщина". На посаді комбата Кива довго не протримався – членів підрозділу не задовольнив факт відсутності досвіду в свого командира. Бійці влаштували мітинг і Аваков звільнив Киву. Пізніше він зізнався у своїх неординарних методах підтримки дисципліни в колективі.

Аваков та Кива

Наприкінці 2014 року очільник МВС знаходить кандидату в Президенти нову посаду – Кива стає заступником голови УМВС у Донецькій області. Його діяльність на цій посаді теж неоднозначна. Зі слів Киви, він організував евакуацію півтори тисячі мешканців Дебальцево у лютому 2015 року. Проте волонтери, які теж займались вивезенням людей, стверджують, що цифра перебільшена.

Через кілька місяців Киву перевели на аналогічну посаду, але в Херсонську область. За його версією, це сталося через шефа Аброськіна, який прикривав контрабанду, а Кива з нею боровся. За деякий час він вкотре отримує нову роботу – тепер Кива начальник департаменту Нацполіції з боротьби з наркотиками. На цій посаді, як ми писали вище, він штурмував "блокадників" Криму, хоча до того, будучи ще заступником голови УМВС Херсонщини, він підтримував порядок та захищав учасників блокади півострова.

Також Кива був ініціатором скандальної облави на київський клуб "Closer", під час якої у відвідувачів знайшли наркотики. У зв'язку з цим клуб закрили, проте за кілька місяців суд визнав закриття незаконним і заклад відновив свою роботу. Через ситуацію із "Closer" Кива мав відкритий конфлікт зі братом відомого журналіста Мустафи Найєма - Масі Найємом. Масі став на захист закладу, на що кандидат у президенти звинуватив його «у кришуванні наркопритону». Брат журналіста подавав на нього в суд і вимагав звільнення із Нацполіції.  

Зрештою навесні 2016 року тодішня очільниця Нацполіції Хатія Деканоідзе ініціювала звільнення Киви з посади у зв’язку з його некоректними висловлюваннями. Іншою причиною була його відмова проходити переатестацію. Кива стверджував, що проти нього діє "фармакологічна мафія" до якої причетні члени атестаційної комісії Мустафа Найєм та Роман Сініцин. Після звільнення він ще до літа 2017 року попрацював на посаді радника очільника МВС Арсена Авакова.

Зав’язавши із правоохоронними органами, Кива вирішив податися у велику політику. Спершу він спробував стати народним депутатом за одномандатним Херсонським округом № 183, але безуспішно. Потім Око Киви падає на Соціалістичну партію України, члени якої після виходу Олександра Мороза не могли поділити політсилу. За версією Киви, очолити СПУ його просили Микола Садовий та Володимир Левцун – обоє є "старим" соціалістами. В інтерв’ю "Українській правді" кандидат у президент розповів, що після зустрічі з ними він став головою партії соціалістів, а підтвердження цьому – держреєстр Мін’юсту. Є також інша версія, більш правдопобідна – про рейдерське захоплення партії Кивою при підтримці глави МВС Арсена Авакова та людей із Міністерства юстиції, які незаконно внесли зміни до державно реєстру. До того ж вищезгаданий Садовий не підтвердив слова Киви, а навпаки заявив про рейдерське захоплення СПУ.

Раніше у соціалістів було значно більше волосся

Те, що Арсен Аваков та Ілля Кива близькі давно не є таємницею. Після звільнення із Нацполіції глава МВС, очевидно, не хотів втрачати таких кадрів, як теперішній керівник СПУ, і вирішив задіяти його у великій політиці. Крім того, в історії із Соціалістичною партією є ще одна особа, яка теж претендує на політичну силу. Це також кандидат у президенти Сергій Каплін. Його бачення таке: він отримав благословення очолити партію від самого Мороза, а Кива з Аваковим купили СПУ в Павла Устенка, який очолив партію в 2012 році. Останній нібито допоміг зібрати псевдо-з’їзд, де й обрали головою Киву.

Про Капліна давно відомо, що одним із джерел його фінансування є олігарх Сергій Льовочкін. Тому протистояння Капліна та Киви – ляльковий театр, за яким стоять серйозніші та впливовіші люди. З одного боку "опоблоківець" Льовочкін, з іншого – глава МВС Арсен Аваков.

До слова, хоч Каплін та Кива є де-факто ворогами, проти вони схожі між собою не лише візуально, а й за своєю скандальністю та популістичними обіцянками,. У 2017 році Кива, наприклад, грозився розстріляти Тимошенко, Лещенко, Семенченко, Парасюка та Мураєва, якщо ті будуть зустрічати Саакашвілі на кордоні. Минулого року він за місяць до смерті Катерини Гандзюк звинуватив її в розкраданні міського бюджету Херсона. Тоді ж Кива пригрозив активісту Сергію Стерненку закопати його в землю. За останній рік кандидат у президент також став частим гостем російського телебачення, чим хизується в Instagram.

Один із багатьох візитів на російське ТБ Кива увіковічнив у своєму Instagram

Декларація Іллі Киви:

Згідно з декларацією у 2017 році Ілля Кива заробив 143 787 гривень у Міністерстві внутрішніх справ. Очевидно, як радник Авакова. Також кандидат у президент вказав 1 млн гривень готівкою. Інших активів, акцій, автомобілів чи іншого цінного майна у нього немає.

Із нерухомості Кива задекларував дві квартири у столиці загальною площею 92,1 м кв. Однією із них (43 м кв.) володіє громадянин України Гречанюк Сергій, а Кива лише має право на користування. Із нерухомості в кандидата у Президенти також гараж на 394 м кв. і такої ж площі жомова яма, які розташовані на Полтавщині. Там же він володіє земельною ділянкою на 1480 м кв.  

Але він вказав себе кінцевим бенефіціаром (власником) таких юридичних осіб, як «Штаб національного захисту Херсонської області», "Штаб національного захисту Полтавської області", "Всеукраїнський союз ветеранів АТО", "Громадянський рух Киви - стоп наркотик", "Всеукраїнська Національна Федерація дворового футболу", "Всеукраїнська Національна Федерація доміно" і "СОЮЗЕНЕРГОГАЗ".

Політична кар’єра:

Безпосередньо початком політичної кар'єри Киви можна вважати псевдо-з'їзд СПУ, на якому його обрали головою партії. 

Кива в ролі Нестора Махна у фільмі "Посттравматична рапсодія" за сценарієм скандального Корчинського

До цього, як ми писали вище, він працював у Нацполіції та Міністерстві внутрішніх справ. 

Новини про те, що Кива йде у Президенти з'являлися ще торік влітку. Офіційно його кандидатуру затвердили 20 січня 2019 року. 

Відео, що запам'яталось: 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ