Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Іран заявив про арешт "17 шпигунів ЦРУ"

Влада Ірану заявила про затримання сімнадцяти громадян, підозрюваних у співпраці з Центральним розвідувальним управлінням США.

Про це повідомило видання Радіо Свобода.

Влада стверджує, що іранські спецслужби "знищили мережу агентів", пов’язаних із ЦРУ.

За офіційними повідомленнями, кілька людей були засуджені до смертної кари, ще кілька – до тривалих термінів ув’язнення.

Іранців, стверджує агентство, завербували агенти ЦРУ, коли ті брали участь в "іноземних конференціях". Затримані не були державними службовцями, повідомила влада.

При цьому ЗМІ ставлять ці твердження під сумнів, вказуючи на відсутність доказів і схожі оголошення в минулому з боку представників спецслужб Ірану. Зокрема, 19 липня влада в Тегерані заявили про виконання смертних вироків щодо низки "кібершпигунів", не надавши при цьому подробиць звинувачень або інформації про обставини їх затримання.

Президент США Дональд Трамп у своєму твітері заявив, що в повідомленні Тегерану немає "ані слова правди". "Просто ще більше брехні і пропаганди від релігійного режиму, який руйнується і не уявляє, що з цим робити", – заявив Трамп.

19 липня стало відомо про затримання Іраном британського танкера Stena Impero. Судно було захоплене Корпусом вартових ісламської революції – впливової в країні державної воєнізованої організації. Stena Impero і його екіпаж досі не залишили території країни.

Ситуація біля берегів Ірану загострилася після того, як США і Саудівська Аравія звинуватили Тегеран у атаках на танкери в Оманській і Перській затоках. У липні Тегеран був звинувачений в спробі захоплення нафтового танкера в Перській затоці і в захопленні саудівського танкера. В Ірані всі звинувачення заперечують.

Санкції, повторно запроваджені Сполученими Штатами Америки в кінці 2018 року, забороняють будь-якій країні й організації купівлю іранської нафти. Вашингтон заявляє, що мета – повністю зупинити експорт палива, щоб відрізати владу Ірану від великого джерела доходів.

У червні США розширили санкції, визнавши Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією. Крім цього, під персональні санкції потрапив верховний лідер Ірану Алі Хаменеї, а американська соціальна мережа "Instagram" заблокувала сторінки низки видатних діячів країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ