Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ірландські рибалки змусили Росію перенести військові навчання

Російське командування погодилося перенести військово-морські маневри подалі від узбережжя Ірландії після тиску з боку політиків та рибалок.
фото ілюстративне

Про це інформує ВВС Україна.

Навчання з бойовими стрільбами, заплановані на 3-8 лютого, мали пройти за 240 км від південно-західного узбережжя країни.

У суботу ввечері міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені повідомив, що навчання перенесуть за межі її виключної економічної зони.

"Цього тижня я написав своєму колезі, міністру оборони Росії, з проханням переглянути місце проведення військово-морських навчань біля берегів Ірландії. Сьогодні ввечері я отримав листа, який підтверджує, що російські навчання будуть перенесені за межі ВЕЗ Ірландії. Я вітаю це рішення", - йдеться у його твіттері.

Ірландія не вітає проведення навчань російського флоту у північно-східній частині Атлантичного океану, але не може їм перешкодити, оскільки вони не порушують міжнародне право, заявляв раніше голова МЗС.

Рішення про перенесення навчань ухвалили як "жест доброї волі", заявив у суботу посол Росії в Ірландії Юрій Філатов.

За словами Філатова, таке рішення прийняли, щоб "не перешкоджати промисловій діяльності ірландських суден у традиційних районах промислу".

Місцеві рибалки погрожували влаштувати акції протесту, якщо навчання відбудуться там, де було заплановано спочатку. Їх підтримала Ірландська асоціація переробників та експортерів риби.

Міністр у справах національної спадщини Малколм Нунан попереджав, що російські військові навчання можуть мати згубні наслідки для багатьох морських тварин, зокрема кількох видів китів.

"Хоча ми не знаємо природи цих навчань, ми знаємо, що підводні звуки, такі як активний військовий гідролокатор, можуть мати руйнівні наслідки для китоподібних, включно з деякими з наших найрідкісніших видів морських ссавців, зокрема синіх китів, кашалотів і дзьоборилів. Це може призвести до значних порушень їхньої слухової системи та нормальної поведінки, а також може призвести до невиліковних або навіть летальних травм", - зазначив пан Нунан.

Російський посол Філатов називав цю проблему перебільшеною, а конфліктну ситуацію, пов'язану з військовими маневрами - частиною пропагандистської кампанії про ймовірну російську загрозу Європі.

Про заплановану в січні - лютому серію військово-морських навчань ВМФ Росії повідомив минулого тижня.

Навчання пройдуть як поблизу території Росії, так і далеко від її берегів, зокрема в акваторіях Середземного, Північного, Охотського морів, в Атлантичному та Тихому океані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ