Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кабмін відклав підвищення ціни на газ до 1 жовтня

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про продовження спецзобов’язання Нафтогазу на продаж газу за зниженими цінами для потреб населення до 1 жовтня 2018 року. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів 29 серпня, передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на текст постанови.

Таким чином, ціни на газ для населення не будуть зростати до кінця вересня.

Спецзобов’язання для Нафтогазу полягають у тому, що компанія отримує право на закупівлю газу для потреб населення України за ціною, яка розраховується не за ринковими методами, а залежить від середньорічних цін на газ на європейському хабі.

Нагадаємо, що наразі співпраця з Міжнародним валютним фондом не відбувається через відсутність компромісу з ключових вимог фонду до України для отримання траншу. А саме, мова йде про зрівняння цін на газ для населення та для промисловості, а також про збалансування державного бюджету України так, щоб дефіцит не перевищував 2,5% від ВВП.

28 серпня у Національному банку повідомили, що очікують на зарахування МВФ траншу у розмірі майже 2 мільярди доларів до кінця осені.

Як зазначається, на засіданні 22 серпня, Кабмін доручив виконувачці обов’язків міністра фінансів Оксані Маркаровій розпочати підготовку до отримання п’ятого траншу від МВФ. Зокрема, мова йде про процес підписання векселів на користь фонду, які необхідні для зарахування траншу.

Раніше Мінфін, Нацбанк та регулятори фінансового ринку повідомляли, що відсутність співпраці з МВФ є ключовим ризиком фінансової стабільності України.

Нагадаємо, що 30 травня стало відомо проте, що Кабмін відклав підвищення цін на газ для населення, яке вимагає МВФ.

Також прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав, що МВФ відкидають будь-які компроміси стосовно ціни на газ для населення.

Раніше в Європейській бізнес асоціації повідомляли, що Україні необхідно відновити співпрацю з МВФ до 20 липня, інакше загроза дефолту значно зросте.

За словами представників Європейської бізнес асоціації, МВФ не веде переговорів про співпрацю з країнами під час виборчих кампаній. Тобто, на час президентської та парламентської кампаній транш виділятись не буде.

Нагадаємо, що 31 травня експертами VoxUkraine було оприлюднено доповідь щодо макроекономічного прогнозу для України. На думку економістів, наразі уряд не володіє достатніми ресурсами для погашення поточної заборгованості міжнародним кредиторам. А у разі погіршення ситуації на світових ринках, гривня може девальвувати у декілька разів, а ВВП України впасти на 10-15%.

Нагадаємо, економічні експерти VoxUkraine попереджали, що Україна може оголосити дефолт напередодні виборів у 2019 році. На їхню думку, обсягу резервів уряду України наразі недостатньо для того, щоб обслуговувати виплати боргових зобов'язань.

Раніше колишній очільник регулятора, що встановлює тарифи на оплату газу, Дмитро Вовк, повідомляв, що у разі виконання вимоги МВФ щодо зрівняння цін на газ для населення та підприємств, тарифи на газ можуть зрости на 70%.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ