Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кількість жінок в ІТ збільшилася в 3 рази за 9 років

Частка жінок в українському ІТ збільшилася в 3 рази за 9 років. Якщо на початку 2012 року в цій сфері жінок було близько 7%, то у 2021 — понад 22%. Кількість спеціалісток в ІТ-індустрії в середньому зростає на 15% щороку. Про це говорять дані дослідження GlobalLogic.

Спеціалістки в Україні обіймають 40% усіх нетехнічних позицій. Це маркетологині, менеджерки, дизайнерки, бізнес-аналітикині, технічні перекладачки тощо. Серед усіх тестувальників в Україні жінки становлять 33%, а серед розробників індустрії — 8%. Такий же відсоток розробниць у світі. 47% жінок в українському ІT співпрацюють із сервісними компаніями.

Кількість технічних спеціалісток за 3 роки зросла на 12% і складає 45%, тобто майже половину всіх жінок індустрії. За цифрами GlobalLogic, більше 70% спеціалісток компанії займаються тестуванням та розробкою програмного забезпечення.

"Сфера IT, як у світі, так і в нашій країні, стає більш гендерно збалансованою. Це пов'язано як із зростанням індустрії в цілому, так і з активним розвитком політик різноманітності. І ми слідуємо глобальним тенденціям — у нашій компанії 22,7% жінок. 26% з них — розробниці, майже 42% займаються тестуванням, а близько 10% — менеджерки і топменеджерки", — прокоментувала Катерина Губарєва, молодша віцепрезидентка, керівниця People-напрямку, GlobalLogic.

Кількість жінок у технічній сфері зростає в тому числі завдяки впровадженню практик різноманітності. Компанії все більше приділяють увагу питанням екологічного, соціального і корпоративного розвитку (ESG). Наприклад, в GlobalLogic стратегію у цьому напрямку реалізують на глобальному рівні для всієї компанії.

Методологія:

Компанія GlobalLogic для дослідження використовувала відкриті дані з таких джерел, як DOU, StackOverFlow, а також внутрішню статистику.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ