Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Климпуш-Цинцадзе: Росія тестує, якими є "червоні лінії" України у переговорному процесі

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе виступила на засіданні Міжпарламентської Ради Україна – НАТО у Львові.

ʺРосія тестує, якими є ʺчервоні лініїʺ України у переговорному процесі. Щоб успішно вести діалог, потрібне чітке розуміння, у чому полягають наші національні інтереси. Важливо мислити не у категоріях кількох місяців чи виборчих кампаній, а десятиліть та поколінь, щоб якісь незначні виграші окремих політичних сил сьогодні не обернулися поразкою країни завтраʺ, – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що Росія не зробила жодного кроку, що сигналізував би про готовність до повноцінного діалогу та деескалації. За таких умов позиція України має бути чіткою та послідовною, а підтримка міжнародної спільноти є надважливою.

У цей чутливий політично турбулентний період, коли у Європі чути голоси тих, хто наполягає на веденні справ з Росією ʺяк зазвичайʺ, міжнародні партнери та, зокрема, Міжпарламентська Рада Україна – НАТО не мають допустити зміни курсу щодо підтримки України та засудження країни-агресора.

Разом з тим, на думку Віце-прем’єр-міністра, нинішній розвиток подій, включно з рішенням Міжнародного трибуналу з морського права про негайне повернення українських полонених та оприлюдненням імен підозрюваних у справі катастрофи рейсу MH17, не до вподоби росіянам. Вони будуть протистояти рішенням міжнародних судів та організацій.

Кримінальне переслідування підозрюваних в організації та вчиненні злочинів щодо збиття літака нерозривно пов’язане також і з відповідальністю Росії як держави за грубе порушення низки міжнародно-правових норм. Серед них – положення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, яка є предметом розгляду справи України проти Росії у Міжнародному Суді ООН.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що цими днями українська делегація відстоює інтереси держави у Страсбурзі. ʺСподіваюся, що на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи не буде ухвалене рішення, що призведе до повернення російської делегації до ПАРЄ без виконання резолюцій Асамблеїʺ, – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

ʺУже п’ять років Україна протистоїть неприхованій російській агресії на Сході країни та масовим і добре замаскованим атакам в усіх ключових сферах діяльності країни. Серед них і видача російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій, і подальша мілітаризація Азово-Чорноморського регіону та затримка проходження суден через Керченську протоку, і захоплення та утримання політичних в’язнів, українських журналістів та військовополонених моряків. Поряд з відкрито агресивними діями використовуються також кібер-атаки та інформаційні кампанії, спрямовані на спотворення іміджу України на міжнародній арені та дестабілізацію суспільства зсередини, подальшу руйнацію наших цінностей, на агресивну пропаганду і поширення впливу на свідомість наших громадянʺ, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що сьогодні Україна фактично виконує функції стримування Росії на східному фланзі НАТО, за рахунок власних ресурсів п’ять років стримуючи угруповання російських військ.

ʺВідновити територіальну цілісність ми зможемо лише за підтримки наших партнерів і міжнародної спільноти. Ми цінуємо солідарність і внесок держав-членів НАТО у міжнародну коаліцію на підтримку України. З моменту захоплення і незаконної анексії Росією Криму та окупації окремих територій Донецької та Луганської областей ми отримали суттєву допомогу від НАТО та окремих союзників. Ці зусилля разом із запровадженням економічних санкцій ЄС, США та Канади проти країни-агресора дозволили посилити спроможності Збройних Сил України, підвищити обороноздатність та зупинити подальше просування ворогаʺ, – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Вона також нагадала, що сьогодні Україна витрачає на оборону та безпеку близько 5% ВВП, при цьому, за умов ведення бойових дій продовжує реформування своїх Збройних Сил та сектора безпеки в цілому. Повна реалізація Закону ʺПро національну безпеку Україниʺ є пріоритетним завданням на цей рік.

Віце-прем’єр-міністр наголосила, що, ймовірно, Україна зробила не все можливе за останні роки, але треба розуміти, що планка була встановлена дуже висока, і в умовах протидії російській агресії одночасно ведеться робота з глибинної трансформації всіх сфер життя України, що потребує надзвичайних зусиль.

ʺУкраїна зробила великий ривок. Але так звана ʺвтома від Україниʺ у світі, про яку іноді доводиться чути, не додає сил людям, які рухають її вперед. Тож розраховуємо на ваше надійне плече та довготривале визнання України частиною західного світу з чіткою перспективою. Розраховуємо на взаєморозуміння, підтримку та інтеграціюʺ, – звернулася Іванна Климпуш-Цинцадзе до партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ