Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більшість українців – 62% – вважають що гарантії безпеки захистять країну від нової агресії росії

Більшість українців – 62% – вважають, що гарантії безпеки з боку інших країн зможуть убезпечити Україну від можливої агресії Росії у майбутньому.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему «Війна і дипломатія: як українці ставляться до можливих переговорів і гарантій безпеки» повідомила голова напряму «Регіональна безпека і дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна, презентуючи результати опитування.

«Українці покладаються в своїй більшості на отримання гарантій безпеки з боку інших держав, оскільки вірять, що ці гарантії можуть убезпечити Україну, забезпечити певний захист від можливої агресії Росії в майбутньому. Так, 62% загалом по країні переконані, що ці гарантії безпеки могли би виглядати такою «подушкою безпеки» для країни, якщо б наші партнери такі гарантії Україні надали», - сказала Золкіна.

Причому в регіональному розрізі найбільше на такі гарантії безпеки покладаються мешканці півдня (71%), а от невизначених найбільше на сході – 21%.

Водночас вона зауважила, що попри сподівання на західну допомогу, українці розділились у своїх поглядах на її тривалість.

«Західна допомога, звичайно, є критичною для українського суспільства, але тривалість допомоги західних партнерів зараз виглядає практично для 40% населення такою, яка тривалою не буде. І так само для 39-40% є віра в те, що ця допомога буде тривати довго», - повідомила експертка.

Опитування також засвідчило, що на цьому етапі війни більшість українців (64%) переконані, що агресія Росії була неминучою після відновлення Україною незалежності, тоді як ті, хто вважає, що цього могло б і не статися, перебувають у меншості (18%). Так само більшість респондентів (59,5%) переконані, що незалежно від умов завершення нинішньої війни з Росією, у майбутньому РФ знову атакуватиме Україну. Таку позицію поділяють 68% респондентів на заході, 60% – у центрі, 55,5% – на сході і 45% – на півдні.

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року на територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Методом face-to-face опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ