Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Коаліція не має запасу для спокійного голосування своїх депутатів, особливо, коли йдеться про бізнес-інтереси — Володимир Цибулько

«Останні події, які відбуваються, — це все побічні проблеми в самій коаліції в складі всього-на-всього 228 депутатів. Запасу для спокійного прийняття рішень мало, адже потрібно, щоб усі депутати були фізично здоровими солдатами своєї фракції, проте почувати себе безпечно, особливо при суперечних голосуваннях, дуже складно, особливо коли йдеться про голосування певних депутатів із їх бізнес-інтересами, коли приймається законопроект проти бізнес-інтересів своєї галузі, то депутат-бізнесмен не буде за це голосувати», — прокоментував для «Гал-info» політолог Володимир Цибулько те, що фракція БЮТ рекомендує зміни до регламенту, відповідно до яких керівник фракції зобов’язаний буде доповідати про причини відсутності його депутатів на засіданні. Відповідний законопроект БЮТівці збираються зареєструвати в Раді вже найближчим часом.
«Президент Віктор Ющенко оголосив 2008 рік роком Конституційної реформи і тому на всякий випадок треба мати вільних хоча б 300 конституційних голосів для ситуативних голосувань. А зараз для коаліції є не просто ризик для існування, а зараз потрібно кардинально переглянути стосунки між владою і опозицією. Думаю, що всі вже відчувають також і те, що може назріти ситуація із проведенням позачергових парламентських виборів. Рада, цілком можливо, прийме нове законодавство про вибори і піде власне на дострокові парламентські вибори», — зазначив Цибулько.
За його словами, швидше за все, подібний законопроект не буде прийнято. «Всім відомо, що голосування відбувається карточками депутатів, не кількістю присутніх у залі. Навіть якщо була б встановлена система сканування ока чи відбиток пальця, то думаю, що все одно придумають, скажімо, силіконовий відбиток пальців для голосування. І тут причини слід шукати не в теперішній коаліції, а у певній політичній традиції голосування у Раді, адже фракція фракцією, однак до цього часу кожен депутат собі знаходив своє місце і поза фракцією для голосувань згідно із власними інтересами. А із можливим прийняттям закону про імперативний мандат, про який так багато говорять, депутати фракції стають «тварями безголосими», цими ж солдатами своєї фракцію. Зрозуміло, що цим законом їх хочуть дисциплінувати, однак буде їхній же саботаж на бажання дисциплінувати. А дисциплінувати депутатів можна тільки за їх спільними інтересами», — додав політолог.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ