Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Козицький своїм розпорядженням перейменував 134 вулиці

Львівська ОВА допомагає з перейменуванням вулиць, площ та скверів тим громадам, які не змогли зробити цього самостійно.
Максим Козицький

Відповідно до рішення розширеного засідання робочої групи з питань декомунізації, а також норм чинного законодавства про декомунізацію та деколонізацію, начальник Львівської ОВА Максим Козицький перейменував 134 топоніми у 33 громадах області. В тому числі у Львові.

Про це повідомляє Львівсько ОВА.

Такі повноваження та обов’язки на начальників обласних військових адміністрацій від 26 квітня до 27 липня 2024 року покладає Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Відповідно до статті 8, громади мали пів року – від 27 липня 2023 до 27 січня 2024-го – на те, аби самим визначитися з новими назвами площ, вулиць і скверів, а тоталітарної і колонізаційної символіки у назвах топонімів та монументальних спорудах позбутися назавжди.

Ще три місяці – до 27 квітня – закон надавав головам громад, які могли власним розпорядженням, оминаючи громадські обговорення і винесення рішень на сесію, переназвати вулицю або ж площу.

Якщо ж до того часу громада все ж не змогла позбутися маркерів ворога у публічному просторі, таке завдання парламентарі переклали на начальників ОВА.

«У громадському просторі Львівщини мають бути відображені імена всіх, кому ми завдячуємо нашим життям та свободою. Мені важливо, що серед прізвищ, якими відтепер називатимуться вулиці, є імена сучасних Героїв – Тараса Матвіїва, Андрія Гергерта, Дмитра Пащука, Василя Задорожного. А також – митрополита Андрея Шептицького та архієпископа Володимира Стернюка, діячів доби ОУН-УПА, дисидентів та місцевих репресованих священників. Така пам’ять про них, безперечно, є справжньою і живою», – наголосив Максим Козицький.

Як відомо, до січня 2024 року Львівщина очистилися від усіх пам’ятників так званим визволителям. За рік в області обласна влада спільно з громадами демонтували понад 310 «альош». Далі обласна робоча група працювала над деколонізацією топонімії. Адже радянські назви вулиць є наочними прикладами пропаганди ворога, вони створюють хибне враження про спільне історичне минуле, оспівують «єдність братніх народів», звеличують російську культуру. 

«Ми маємо тисячі своїх справжніх героїв, які століттями відстоюють українську державність. Окрім боротьби на полі бою, завдання нашого покоління – утвердити культ українського героя, розповісти нашим дітям справжню історію, гідно вшанувати пам’ять захисників та великих українців. Тому я вітаю виконання закону та рішення начальника ОВА і прошу всіх інших очільників обласних адміністрацій якнайшвидше підписати подібні розпорядження та очистити Україну від ворожої пропаганди. А свідому громадськість – тиснути на ОВА. На них зараз найбільша відповідальність», – каже військовослужбовець ЗСУ та член обласної робочої групи з питань декомунізації Антон Петрівський.

Нові назви вулиць та площ минулого тижня на розширеному засіданні обговорила та запропонувала на своєму розширеному засіданні робоча група з питань декомунізації при Львівській ОВА. У ній взяли участь також науковці, ветерани, історики та краєзнавці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ