Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Козицький: Згуртовуємо людей довкола національної ідеї та історичної пам’яті

Одним із пріоритетних напрямів розвитку Львівщини є відновлення та збереження національної пам'яті. Про це повідомили 14 Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.
Максим Козицький. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Відзначення державних, регіональних та місцевих свят, пам’ятних дат дозволяють зробити значимими для суспільства ключові події загальнонаціональної історії та культури.

Обласні обранці затвердили комплексну програму "Розвиток культури, підвищення туристичної привабливості, збереження національної пам’яті, культурної спадщини та промоції Львівської області на 2021 – 2023 роки". Одним із важливих напрямів цієї програми є відновлення, збереження національної пам’яті, на який у 2021 році скерують понад 7 млн грн.

Відповідно до програми, заплановано відзначення державних свят, ювілеїв, видатних подій загальнодержавного та регіонального рівня, знаменних дат місцевого значення, а також  вшанування пам’ятних дат та пам’ятних місць за кордоном. Проводиться пошук, дослідження, ексгумації і перепоховання осіб, які загинули чи померли внаслідок депортацій, політичних репресій та воєн, впорядкування і збереження розташованих на території області поховань і меморіальних цвинтарів.

Протягом 2021 року заплановано провести 13 заходів з нагоди відзначення державних свят, встановлених указами Президента України, 12 заходів для вшанування знаменних дат місцевого значення. Також заплановано здійснити 15 поїздок на територію Республіки Польща з метою проведення пам’ятних заходів.

«Водночас і надалі плануємо підтримувати ініціативи громадських організацій, зокрема ветеранських, молодіжних. Також плануємо і вшанування пам'яті визначних осіб, відзначення пам’ятних місць за кордоном. У 2020 році не вдалось зреалізувати пам’ятні заходи на території Республіки Польща через карантинні обмеження. Тож сподіваємось, що у 2021 році нам вдасться їх здійснити. Адже тут збереглися важливі для нас, українців, історичні місця. Це і українські цвинтарі, церкви, є також численна українська громада», – зазначив директор департамент внутрішньої та інформаційної політики Андрій Ковальський.

У 2021 році виповнюється 130 років від народження полковника армії УНР, коменданта УВО, голови Проводу українських націоналістів, першого голови ОУН Євгена Коновальця. Заплановано урочистості з нагоди  25 річниці  Дня Конституції України, урочистості з нагоди 30 річниці незалежності України.

«Програма сприятиме згуртуванню громадян довкола національної ідеї та історичної пам’яті, ідеї збереження державності, примноження її сил, матеріальних і духовних багатств, - розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький. - Україна сьогодні переживає найважче випробовування у своїй новітній історії – війну за територіальну цілісність і державний суверенітет. 6 років тому  сталось наймасштабніше вторгнення на територію України військ російської федерації. З того часу це найбільші та найболючіші втрати українських військових за часів незалежної України. Відтак важливим є проведення заходів з вшанування пам'яті тих, хто віддав життя, захищаючи територіальну цілісність нашої держави».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ