Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кремінь закликає очільників Києва, Одеси та Харкова захистити українську мову

Від початку 2023 року з метою недопущення законодавства про державну мову уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь проведе 85 заходів державного контролю (ДК). Про це повідомили на сайті уповноваженого.

Станом на 10 серпня 2023 року лідером за кількістю ініційованих у 2023 році  держконтролів є Київ (31 ДК - 36%), далі - Одеська (15 ДК - 18%), Дніпропетровська (13 ДК - 15%) та Харківська області (5 ДК - 6%).

Запорізька та Полтавська області (по 3 ДК); Донецька та Миколаївська області (по 2 ДК); Вінницька, Житомирська, Київська, Закарпатська, Кіровоградська, Львівська, Сумська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська, Черкаська області (по 1 ДК). По Херсонській області жодного заходу державного контролю не було відкрито.

“Київ, Одеса і Харків - міста-мільйонники, в яких досі немає міських мовних програм. Очільники цих громад неохоче сприяють задоволенню мовних потреб громадян, тому там критично недостатня  кількість курсів з опанування української та книгарень, спустошеність бібліотечних полиць, засилля вивісок та послуг недержавною мовою”, - зауважив Тарас Кремінь. “Панове очільники міст, подбайте і захистіть мовні права кожного!”.

Кількість держконтролів за сферами, в яких за зверненнями громадян перевірялась діяльність юридичних та фізичних осіб-підприємців, поділилася таким чином:

  • обслуговування споживачів - 24%;

  • книговидання та книгорозповсюдження - 18%; 

  • комп’ютерні програми та вебсайти - 15%; 

  • органи державної влади, органи місцевого самоврядування - 15%;

  • освіта - 15%;

  • охорона здоров’я - 6%;

  • підприємства, установи, організації державної і комунальної форми власності - 2%;

  • транспорт - 1%;

  • трудові відносини - 1%;

  • інформація для загального ознайомлення - 1%; 

  • друковані медіа - 1%.

Нагадаємо, що відповідно до статей 53, 55 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” з метою захисту державної мови Уповноважений здійснює державний контроль за застосуванням державної мови органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форм власності, їхніми посадовими та службовими особами, а також громадськими об’єднаннями, політичними партіями та іншими юридичними особами, їхніми посадовими особами. На вимогу Уповноваженого, його представника впродовж 30 днів з дня надходження відповідного запиту перелічені органи чи особи зобов’язані надати копії документів, а також іншу інформацію, що стосується предмета контролю. У разі необхідності ДК може бути продовжений.

За 6 місяців 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 2020 звернень громадян про порушення мовного Закону. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ