Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кримінальну справу про викрадення пам’ятника Шевченку в Сопошині можуть закрити

Кримінальну справу щодо викрадення сопошинського Шевченка, швидше за все, закриють. Про це заявив начальник Жовківського РВ ГУ МВСУ у Львівській області Ярослав Ващишин, повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Жовківчани обурені таким станом справ, і, аби правопорушники не уникнули справедливого покарання, з ініціативи фракції ВО "Свобода" на черговій сесії Жовківська районна рада прийняла звернення до міністра культури М.Кулиняка, міністра внутрішніх справ В.Захарченка, голови Львівської обласної ради О.Панькевича та голови Львівської ОДА М.Костюка з проханнямвзяти під особистий контроль розслідування справи викрадення пам’ятника та вжити вичерпних заходів для повернення викраденого пам’ятника Тарасу Шевченку в село Сопошин.

Оскільки пам’ятник Шевченкові не перебував на балансі сільської ради, то міліція не вбачає факту крадіжки, і, найімовірніше, кримінальну справу перекваліфікують у адміністративну, а зловмисників притягнуть до адміністративної відповідальності. Такі висновки зроблені на основі накладної, згідно з якою приватний підприємець, який і демонтував пам’ятник, придбав його за 300 гривень.

Варто зазначити, що рік тому, коли активісти ВО «Тризуб» обезголовили в Запоріжжі скульптуру ката української нації – Йосипа Сталіна, місцева міліція відреагувала миттєво. Суд над дев’ятьма юнаками тривав майже рік і їх визнали винними та засудили до трьох років обмеження волі умовно, а також зобов’язали відшкодувати компартії 109 тисяч гривень. І це при тому, що скульптура була встановлена незаконно.

Як зазначив у своєму виступі на сесії заступник голови райради Богдан Юрдига, викрадення Кобзаря стало своєрідним іспитом для сопошинської громади на єдність, міцність та дієздатність, який вона гідно склала. Люди не згодились чекати повернення пам’ятника з вигаданої "реставрації", на котрій він згодом "розсипався". Вони віднайшли своє аж на віддалі 400 км і не піддались на жалюгідні спроби кривдника відкупитись іншим пам’ятником.

Нагадаємо, пам’ятник Т. Шевченку зник із села Сопошин, що на Жовківщині, наприкінці липня 2011 року. Приватний підприємець, власник господарського двору колишнього колгоспу, де і стояла скульптура Кобзаря, хибно вважаючи пам’ятник своєю власністю, самовільно, без необхідних дозволів Управління охорони культурної спадщини ЛОДА, демонтував і передав його для встановлення у місто Новодністровськ Чернівецької області, де монумент урочисто відкрили через місяць після зникнення – 23 серпня 2011 року.

Півроку мешканці Сопошина самостійно шукали викраденого Шевченка, оскільки районні та обласні правоохоронці відмовляли у порушенні кримінальної справи. На численні звернення жителів села та депутатів від ВО "Свобода" була тільки одна відповідь – складу злочину не виявлено.Лише після того, як знайшли зниклу скульптуру, з'ясували її культурну цінність (по суті, виконали роботу правоохоронних органів) та зробили розголос у мас-медіа, районний відділ міліції нарешті порушив кримінальну справу за фактом крадіжки пам’ятника.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ