Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КСУ не погодився з конституційністю підпорядкування президенту НАБУ і ДБР

Конституційний суд визнав частково неконституційними положення законопроєкту, який передбачає право президента призначати й звільняти керівників Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань.

Про це йдеться у висновку суду, пише Громадське.

«Системний аналіз положень законопроєкту вказує на те, що в разі ухвалення законопроєкту його положення можуть порушити баланс конституційних повноважень між президентом України та Кабінетом міністрів України, фактично створивши паралельну виконавчу владу, підпорядковану президенту України», — йдеться у повідомленні.

Фактично суд встановив, що законопроєкт порушує баланс повноважень принципу розподілу влади.

Водночас у висновку зазначається, що проєкт закону відповідає вимогам частини другої статті 157 та статті 158 Конституції України. У першому йдеться про те, що Конституцію не можуть змінювати в умовах воєнного або надзвичайного стану. У другій — про те, що законопроєкт, який передбачає зміни до Конституції і е був ухвалений Верховною Радою, можна повторно подавати не раніше ніж через рік.

Нагадаємо, 29 серпня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким вносяться зміни до Конституції, що надають президенту повноваження створювати незалежні регулятори та призначати на посади голову Національного антикорупційного бюро.

4 вересня Комітет з питань антикорупційної політики визнав таким, що не містить корупційних ризиків, законопроєкт №1014 щодо закріплення повноважень Президента України призначати та звільняти із посад керівників Національного антикорупційного бюро і Державного бюро розслідувань.

Згодом цей проєкт закону передали на розгляд Конституційного Суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ