Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Купівельна активність населення в літній період піде на спад

Споживчі настрої населення в літній період можуть погіршитися на тлі зниження ділової активності і зростання регульованих тарифів. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Зниження в травні таких складових індексу споживчих настроїв, як індекс поточного особистого матеріального становища та очікувань його зміни, а також індекс очікуваного розвитку економіки країни на найближчі п'ять років, формує ризики для подальшого погіршення показника в цілому. Причиною такої динаміки виступає підвищення регульованих тарифів, яке скорочує ресурс у населення для здійснення покупок. Більш того, додавати негативу будуть коливання цін продуктового кошика, можливе ослаблення гривні і зростання інфляційних побоювань ближче до осені.

«Не дивлячись на стабільність курсу гривні і інфляційний тиск останні місяці, населення критично приймає поточний економічний курс, побоюючись погіршення ситуації не тільки в короткостроковому, але в довгостроковому періоді. Це підтверджує максимальне падіння за останні місяці індексу очікуваного розвитку економіки протягом найближчих п'яти років з 66,6 пунктів до 64,2 пунктів », - зазначає експерт.

Індекс споживчих настроїв в травні, згідно з даними Gfk Ukraine, зріс до 50,3 пунктів з 49,1 пунктів в квітні. Найбільш істотно покращилися поточні настрої населення і готовність здійснювати великі покупки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ