Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КВУ фіксує масові порушення дня тиші

Спостерігачі КВУ фіксують масові факти незаконної агітації в день тиші в усіх областях України.

Мова йде як про збереження агітаційних матеріалів, які не були своєчасно вилучені, так і про появу нових матеріалів із ознаками агітаційних. Зокрема, білбордів, розміщених без назв політичних партій та їх логотипів, однак повністю виконаних в стилістиці політичних партій (кольори, шрифти) та із використанням їх передвиборчих гасел.

Так, у смт. Гостомель Київської області розміщено білборди у стилістиці політичної партії «Слуга Народу» із написом «Приходь та вирішуй! 25 жовтня». Також у цього населеному пункті розміщено білборди у стилістиці політичної партії ВО «Батьківщина» із зображенням червоних сердець та написом: «Гостомель у серці».

У Києві в районі міста «Оболонь» спостерігачі КВУ зафіксували білборди із написом «Наша перевірена надійна формула. 25 жовтня = 24 + 1». Білборд виконано у червоно-чорних кольорах. Номер 24 у виборчому бюлетені на виборах до Київради – партія ВО «Батьківщина».

У Дніпрі з’явилися банери, виконані в стилістиці партії «Пропозиція» із написом «За Дніпро. Проголосуй». Також у місті розміщено білборди, виконані в стилістиці партії «Опозиційна платформа – За життя» із написом: «Вибори ЗАвершаться ЖИТТЯ продовжиться».

У Хмельницькій області в смт. Білогір’я на білбордах розміщено написи в стилістиці політичної партії «За майбутнє». У місті Кам’янець-Подільський зафіксовано білборди із написом: «Проспиш 25, проснешся у 90-х».

У Черкасах розміщено білборди без вихідних даних із написом: «Твій голос – твоя зброя. 25 жовтня – день, коли все вирішуєш ти!».

У Луганській області в місті Рубіжне розміщено білборди із цифрою "3", виконані в стилістиці політичної партії "Опозиційна платформа - За життя".

КВУ відзначає, що розміщення агітаційних матеріалів у день тиші забороняється. Відповідно до ч.1 ст.52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відповідно до ч.5 ст.51 Виборчого кодексу України до передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу.

За ведення агітації в день тиші передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації поза строками, встановленими законом, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ