Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Киргизстан виводить російську військову базу, що дислокується в місті Кант

Киргизстан виводить російську військову базу, що дислокується в місті Кант, розташованому в 20 км від Бішкека. Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на місцевий ресурс із посиланням на місцевий ресурс Akipress.

"Багатьом може не сподобатися, деякі будуть використовувати це проти мене. Але останні 5 років показали, що виведення бази Гансі – правильне рішення. Киргизстан в майбутньому повинен спиратися і сподіватися тільки на свої сили. Це стосується і російської бази", – сказав Атамбаєв.

Як повідомляється, термін дії контракту на розміщення російської бази мав закінчитися в 2016 році. За умовами контракту, база РФ повинна була залишатися у Киргизстані ще на 49 років і потім продовжуватися кожні 25 років.

"Ми залишили тільки на 15 років... Це коштувало мені нервів, це не подобалося багатьом російським міністрам", – наголосив президент.

За його словами, це рішення було узгоджено з РФ і керівництво обох країн "дійшло порозуміння". Крім того, Атамбаєв наголосив на необхідності створення країною власної армії.

Проте російська сторона сподівається, що влада Киргизстану прийме інше рішення і не доведеться закривати військову базу в цій країні. Про це заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров, інформує Сегодня з посиланням на російське інформагенство.

"Якщо президенту Киргизстану не потрібна російська база, виходить, він готовий наодинці протистояти терористичній загрозі, талібам – вони там близько гуляють", – зауважив Джабаров. Сенатор наголосив на тому, що Росію і Киргизстан пов'язує стратегічна взаємодія. "Давайте поки не робити поспішних висновків, можливо, в результаті буде прийнято інше рішення", – наголосив Джабаров.

Як повідомляв 5.ua, Президент Киргизстану підписав денонсацію угод з Росією про будівництво і експлуатацію Камбаратинської ГЕС-1 і Верхньо-Наринської каскаду ГЕС.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ