Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Лановий: В Україні абсолютне відставання у часі між зростанням цін і доходів

Підвищення мінімальних зарплат і пенсій, заплановане урядом на травень і грудень цього року, не компенсує витрати українців, пов’язані, зокрема, зі зростанням тарифів на комунальні послуги.

На цьому наголосив економіст та колишній віце-прем’єр Володимир Лановий в ефірі Радіо Свобода.

Експерт вважає, що соціальні стандарти слід підвищувати щоквартально – принаймні тоді зростання цін не так вдарить по гаманцях українців.

​– Прогнози щодо зростання цін в економіці, споживчих цін для населення будуть перевищені, тому що 12% (прогноз інфляції за підсумками року, закладений у держбюджет-2016 – ред.) – це цифра взята зі стелі, бо так хотілося. А для урядовців дуже важливо, щоб цифри виглядали добре – що нібито ВВП зростає на 2%, інфляція становить лише 12% порівняно з 50% у попередньому році. Це було намальовано для картинки. Не можна прогнозувати таку відносно незначну інфляцію, якщо підвищуються тарифи приблизно на 80%. Тому що ця ситуація, коли зникла соціальна ціна на газ – 3,60 гривень за кубометр, це призведе саме до такого стрімкого підвищення тарифів. Згадаймо, що в попередньому році підвищення тарифів підштовхнуло загальну інфляцію цін на 15-16%. Отже, якщо ми будемо рухатися такими ж темпами, а апетити у енергетиків, у цієї енергетичної мафії разом з корупціонерами при владі дуже великі, їм вже мало зарплат в сто тисяч гривень, як було в «Нафтогазі» і «Укргазвидобуванні», зараз вже зарплата голови таких державних монополій сягає одного мільйона гривень. Їх апетити спинити не можна, завтра вони нам розкажуть, що п’ять чи шість тисяч гривень за газ – вже не достатньо, треба ще збільшувати. Отже, це одна сторона, що ціни будуть вищими. І це підвищення соціальних мінімумів на 15-16% не наздожене зростання цін.

Не наздожене і з іншої причини. Адже ціни зростають вже з першого січня, тобто вже зросли. А люди почнуть отримувати часткову компенсацію тільки в другому кварталі. Те ж саме буде в другому півріччі – ціни будуть зростати п’ять місяців до першого грудня і лише в грудні, навіть за результатами грудня, у січні, люди отримають певну доплату порівняно з попереднім періодом. Тут абсолютне відставання у часі. Треба так, як у світі роблять, і в Україні так робили завжди: кожного кварталу потроху підвищувати, щоб не було затримки і розриву у часі між цінами і доходами. Люди будуть жити в нових реаліях, з іншими витратами, а доходів в цей період буде стільки ж, як і було раніше.

– А чи мають українська економіка і бюджет ресурси для такого підвищення мінімальних зарплат і пенсій, чи це буде популізмом і, навпаки, стимулюватиме і далі інфляцію та девальвацію?

– Корінне питання – чи здатен цей уряд знайти методи, підходи та механізми зростання виробництва, розширення числа працюючих в країні, збільшуючи тим самим ресурси і бюджетних доходів, і доходів підприємств. За результатами 2015 року збитки підприємств в Україні в три рази перевищували прибутки.

– Де уряд має шукати ці ресурси: всередині України чи знову сподіватися тільки на зовнішні запозичення?

– Ресурсом може бути тільки зростання виробництва, зростання реальних заробітних плат, з яких сплачуються податки. Все інше – надумано, тому що будь-які запозичення чи друкування грошей, як було в попередні роки, насправді в кінцевому результаті призводять до знецінення грошової одиниці, а значить, до знецінення номінальних зарплат і пенсій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ