Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лептоспіроз в Україні: 141 випадок зафіксовано з початку року

За даними Міністерства охорони здоров'я України, кількість захворювань на лептоспіроз в країні зросла майже вдвічі порівняно з минулим роком.

З початку 2023 року зареєстровано 141 випадок цієї небезпечної інфекції, тоді як за аналогічний період 2022 року їх було лише 88.

Лептоспіроз - це гостре бактеріальне захворювання, що передається від тварин до людей. Основним джерелом інфікування в Україні є щури, проте хвороба може передаватися також від великої рогатої худоби, свиней, коней, собак.

За словами епідеміологів, лептоспіроз становить серйозну загрозу для здоров'я. Без своєчасного лікування він може спричинити ураження нирок, печінки, мозкових оболонок і навіть летальний результат.

Перші симптоми хвороби з'являються через 2-4 тижні після зараження. Це - раптове підвищення температури, головний біль, м'язовий біль, нудота, блювання, діарея, жовтяниця. Через схожість симптомів лептоспіроз часто плутають з ГРВІ або коронавірусом.

Щоб уникнути зараження, експерти радять утримуватися від купання у водоймах сумнівної чистоти, регулярно дезінфікувати приміщення від щурів, вакцинувати домашніх тварин. У разі появи тривожних симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, адже лептоспіроз має гострий перебіг і вимагає своєчасного лікування.

Зростання захворюваності на лептоспіроз в Україні викликає занепокоєння медиків. Для запобігання поширення інфекції необхідно посилити санітарно-епідеміологічний контроль та проводити роз'яснювальну роботу серед населення щодо профілактики цієї небезпечної хвороби.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ