Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Тернопільщині зареєстровано випадок лептоспірозу в дитини

На Тернопільщині у с. Старий Олексинець Кременецького району зареєстровано випадок лептоспірозу в 8-річної дитини. Встановлено, що напередодні хлопчик купався у місцевій водоймі – копанці та травмував ногу. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Держсанепідслужби України.

Як з'ясувалось, 26 та 29 травня хлопчик купався у водоймі, вже 1 червня у дитини з’явились клінічні ознаки захворювання. Хлопчик скаржився на  болі в литкових м’язах та підвищення температури тіла до 40С.

Вночі 2 червня дитину з діагнозом «Лептоспіроз» було госпіталізовано в інфекційне відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні, де відібрано кров для дослідження на лептоспіроз.

Лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «ТОЛЦ ДСЕСУ» проведено серологічне дослідження та виявлено діагностичний титр антитіл до лептоспір серогрупи Pomona.

Спеціалістами Держсанепідслужби області у місці ймовірного інфікування здійснено відбір проб води для дослідження на лептоспіроз, при його проведені методом ПЛР виявлено специфічний фрагмент ДНК до роду Leptospira.

Епіданамнез та результати досліджень проб довкілля свідчать про інфікування хворого в природному осередку лептоспірозу через водний шлях передачі.

Для локалізації та ліквідації вогнища організовано проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів: припинено експлуатацію водойми  здійснено дератизаційні заходи, виявлено осіб, що зазнали ризику інфікування й встановлено за ними медичне спостереження, активізовано. Купання людей, водопій та випас сільськогосподарський тварин у водоймі – копанці у Селі Старий Олексинець заборонено. 

Довідково

Лептоспіроз - це інфекція, яку викликають лептоспіри. Інші назви захворювання: водна (собача) лихоманка, японська лихоманка, інфекційна жовтяниця. Збудником є Leptospira. Лептоспіри – це гідрофіли. Тому сприятливим середовищем для них вважається підвищена вологість і тепло. 

Інфекція проявляється гострою лихоманкою. Провісників захворювання немає.

У хворого спостерігається загальна інтоксикація організму. Виникає озноб, сильний головний біль, висока температура. У людини пропадає апетит і сон. Він страждає від постійної спраги.

Найчастіше інкубаційний період триває близько тижня. Яскравою ознакою є сильні м’язові болі. Пальпація литкових м’язів, поперекової області і м’язів стегна заподіює біль. В багатьох випадках захворювання вимагає проведення реанімаційних заходів. Прогноз залежить від вірулентності лептоспір і від стану організму хворого. Прогноз завжди серйозний, так як смертність від лептоспірозу досягає 10 %.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ