Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщині не вистачить населення для тих приростів, які заплановані в бюджеті, – заступник керівника податкової

На запланований для Львівської області приріст надходжень податків на доходи фізичних осіб у нас просто не вистачає населення. Навіть якщо працюватимуть всі, неповнолітні і пенсіонери, ми стільки не зберемо. Таку думку учора, 11 вересня, під час робочої наради щодо виконання обласного бюджету висловив перший заступник начальника Головного управління Міндоходів у Львiвськiй областi Микола Князевич.

За словами Князевича, на 8 місяців цього року місцеві бюджети Львівщини запланували приріст податку на доходи фізичних осіб  на 25, 5 %. Водночас, каже він, за даними податкової звітності, обсяги поставки товарів підприємствами Львівщини за цей період знизилися на 14 %, обсяг випуску промислової продукції за січень липень впав на 2,4 %.

«Тобто,  ми розуміємо дисонанс. Плануємо приріст по податку на доходи фізичних осіб на 25 %, коли обсяги поставок по податковій звітності знижуються на 14 %», – зауважив Князевич.  

Податківець додав, що порівняно з 4 кварталом 2012 року практично всі кластерні групи зафіксували зниження заробітної плати. Це і підприємства з іноземними інвестиціями, великі платники, середній бізнес, малі платники. Зниження заробітної плати не суттєве, але тенденція не дуже втішна.  Водночас, зазначив він, тенденція до спаду кількості працюючих зупинилося, є невеликий приріст, плюс 3 840 осіб. Також кількість підприємств, що платять зарплату нижчу, ніж мінімальна,  також зменшилась на 169 суб’єктів.

Голова бюджетної комісії Львівської облради Ярослав Качмарик зауважив: «Центр зайнятості інформує, що цього року створено 26 тисяч робочих місць, минулого року їх було 50 тисяч. Що на це каже податкова?»

Микола Князевич відповів, що для податкової важлива абсолютна кількість осіб, що сплачують податок, і є тенденція до збільшення кількості зайнятих в економіці людей.

«Державна служба зайнятості задіює 250 млн державних коштів, а обслуговує трохи більше 20 тис. безробітних», – додав Качмарик.

«Якщо дасте персоніфіковані дані осіб, які отримали робочі місця, ми вам протягом трьох днів надамо інформацію, яким було їх попереднє місце роботи, будете знати, чи це нове робоче місце, чи воно раніше називалось «Пролісок», а нині «Світанок»»,  – відказав Князевич.  

Качмарик зазначив, що цього року запрошує представників податкової служби до формування обласного бюджету, щоб його дохідна частина була обґрунтованою.

На що Князевич відповів: «Минулого року я з цієї трибуни виступав на бюджетному процесі і заявив, що в бюджету ми не прораховуємо мінімум 200 млн грн. Але оскільки такі прирости… тут преса є, не скажу. Для тих приростів, які нині заплановано, в області не вистачає населення.  Навіть якщо всі будуть працювати, область стільки не збере. Навіть неповнолітні і пенсіонери».

Фото: mayasakura.ru

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ