Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська міська рада попросить прокурора розібратися із «Південним»

На сесії 29 вересня депутати Львівської міської ради звернуться до прокуратури щодо ринку «Південний», адже інспекція архбудконтролю, попри численні запити, не надає інформації про збитки, завдані місту від забудови на території «Південного». Про це сьогодні, 27 вересня, під час брифінгу повідомив голова тимчасової комісії яка займається питаниям ринку «Південний», депутат від ВО «Свобода» Олег Махніцький.

Сьогодні, 27 вересня, тимчасова комісія з визначення вартості компенсаційних витрат за користування ТзОВ «АЙПІЄ-Л» земельною ділянкою на території ринку «Південний» та за самочинну забудову на вул. Щирецькій, 36, до складу якої входять депутати та чиновники Львівської міської ради, проведа виїздне засідання на ринку «Південний».

Комісія разом із керівництвом «АЙПІЄ-Л» оглянула будівлі ринку, які незаконно розміщені у парковій зоні і які вже кілька років називають «тимчасовими спорудами».

Керівництво ринку пообіцяло надати комісії робочу документацію щодо землекористування на всі споруди, які розміщені на території ринку, про орендну плату за землю та документацію про штрафи інспекції архбудконтролю.

Депутати також висловили бажання ознайомитися із документацією щодо реконструкції окремих приміщень на території ринку.

Олег Махніцький заявив, що ТзОВ «АЙПІЄ-Л» було надано 0,7 га землі, яка призначалася для встановлення і обслуговування автобусної станції, а решта території була захоплена незаконно.

«Підприємство має акт користування на ділянку 0,7 га, але з іншим цільовим призначенням, натомість тут почав будуватися ринок. Було порушено умови землекористування – земля почала використовуватись не за цільовим призначенням, і ринок самовільно з часом почав розбудовуватись», – заявив Олег Махніцький.

Як повідомив Олег Махніцький, ТзОВ «АЙПАЄ-Л» використовує земельну ділянку на вул. Щирецькій, 36 площею 11,2672 га. За період з 1 січня 2001 року до сьогодні розрахунок плати за землекористування ринком становить 22, 242 млн грн. Згідно з даними ДПІ у Залізничному районі ТзОВ «АЙПАЄ-Л» за користування згаданою землею з 1 січня 2001 року до кінця 2010 року сплачено земельний податок та орендну плату у сумі 5,5 млн грн.

Він також зауважив, що всі споруди на «Південному» зараз, фактично, нікому не належать, адже на них немає жодних дозволів, і це визначається, як самочинне будівництво.

Водночас заступник генерального директора ринку «Південний» Роман Була заперечив, нагадавши, що ринок намагається узаконити забудову, однак щоразу наштовхується на перепони з боку міської ради. Він також нагадав, що справа зараз знаходиться у суді.

Відповідаючи на запитання Гал-інфо, Роман Була повідомив, що орендна плата за 1 кв. м для підприємців на ринку «Південний» становить 50-60 грн, а загалом на ринку працює 1 600 підприємців.

За словами Олега Махніцького, є кілька шляхів вирішення конфлікту з ТзОВ «АЙПІЄ-Л» - мирний та радикальний.

«Підприємство має погасити збитки, нанесені громаді Львова, а саме погасити інвестиційний внесок, збитки за несплату орендної плати за землю, а також штрафи за самовільне будівництво», - пояснив Олег Махніцький.

Стосовно ж радикальних методів він зауважив, що їх є два: «Вони передбачені законом. Мова йде про вилучення землі з незаконного володіння або прийняття у комунальну власність споруд. Наразі маємо самовільне використання майна міста. Суди тривають кілька років».

За словами Махніцького, загалом борг з відшкодування за користування землі міста становить близько 20 млн грн.

«Це питання будемо розглядати на черговій сесії. Звернення буде в прокуратуру, в профільне міністерство, адже йде ігнорування вимог комісії. Ніхто з «Південного» не хоче взяти більше, ніж він заборгував місту. Якщо вони не погоджуються з цією сумою, і аргументовано доведуть це, ми не маємо нічого проти», – додав депутат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ