Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівське АТП №1 проводить сумнівне навчання з домедичної допомоги для водіїв

Львівське АТП №1 виділило понад 90 тисяч гривень на навчання водіїв підприємства надання першої домедичної допомоги. Та чи варте навчання у звичайній автошколі таких коштів читайте в матеріалі Гал-інфо.

Львівське комунальне підприємство АТП №1, у лютому цього року уклало угоду з ТОВ "Авто Юрс" на проведення навчання водіїв підприємства методів надання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних пригод. На проведення навчання підприємство виділило суму в 90200 гривень (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-02-06-007653-a). 

Як вказано в укладеній угоді "Авто Юрс" повинен провести навчання 451 водія АТП №1.

За даними Youcontrol, ТОВ “Авто Юрс” є комерційним підприємством та здійснює діяльність із підготовки водіїв транспортних засобів. Іншими видами діяльності підприємства також є:

  • Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів
  • Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів
  • Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів
  • Надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів
  • Професійно-технічна освіта

Крім того, за даними з відкритих джерел стало відомо, що співпраця між цими двома сторонами відбувається не вперше. Подібні угоди підприємства укладали ще тричі на загальну суму близько ста тисяч гривень. 

Зазначимо, що вимоги до автомобільного перевізника організувати проведення періодичного навчання водіїв методам надання домедичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних пригод передбачені ст.34 Закону України "Про автомобільний транспорт".

Редакція Гал-інфо надіслала інформаційний запит до Львівського комунального АТП №1 щодо графіка проведення навчань з надання медичної допомоги водіями підприємства, з метою присутності журналістів при проведенні даного навчання. Однак відповіді комунальники очікувано нам не надали.

Також журналісти видання звернулися за коментарем безпосередньо до директора АТП Ореста Хамули, проте він відмовився відповідати на будь-які запитання, як і не прокоментував відсутність відповіді на інформаційний запит. 

Орест Хамула, директор АТП-1.

“Нічого не коментуватиму. Для цього надсилайте офіційний запит, де Вам дадуть відповіді на ваші запитання та всю необхідну інформацію”, - зазначив директор ЛКП АТП №1 Орест Хамула.

Варто зауважити, що на момент телефонного дзвінка терміни відповіді на інформаційний запит, що надіслало Гал-інфо раніше, вже сплинули, а жодних результатів не було. Журналісти зазначили даний факт, на що директор АТП відповів, що ніякого запиту не надходило.

Відтак нам не вдалось дізнатися ні графіки проведення навчань, ні підтвердити чи проходить це навчання взагалі.

Зазначимо, кошти, що виділили згідно з останньою закупівлею послуг на навчання на суму в 90 тисяч можна було б з легкістю зекономити хоча б зі стратегічних причин. Про що йдеться? Наразі в умовах складної ситуації в країні в місті діють чимало безкоштовних курсів з надання першої медичної допомоги як для цивільних, так і більш спеціалізовані курси для професійних парамедиків.

До прикладу Львівський обласний центр екстреної меддопомоги та медицини катастроф досить довгий час проводить курси з надання першої медичної допомоги. Центр забезпечений усією матеріально-технічною базою аби забезпечити якісний процес навчання. 

Як зокрема повідомив в коментарі Гал-інфо керівник центру Андрій Васько, вони регулярно проводять тренінги з надання медичної допомоги для різних підприємств та компаній Львова та області. Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф має всі необхідні дозволи, обладнання та розроблені методики для проведення якісного навчання та може проводити його як безкоштовно, так і на договірних умовах.

"Дане комунальне підприємство не зверталось за такими послугами", - повідомив  журналістам Гал-інфо Андрій Васько.

Можливо ТОВ "Авто Юрс" також володіє необхідною базою для забезпечення якісного навчання водіїв надання домедичної допомоги? Гал-інфо надіслало інформаційний запит до МВС України з проханням надати інформаційну довідку про дану автошколу.

Як повідомили в Регіональному сервісному центрі ГСЦ МВС у Львівській області, в ТОВ "Авто ЮРС" є лише 1 атестований спеціаліст з надання домедичної допомоги. Матеріально-технічна база закладу становить 12 транспортних засобів для навчання водіїв категорії "B" та 1 транспортний засіб категорії "BE".

Отже, дане підприємство взагалі не має засобів для навчання водіїв категорії "D", яка необхідна для перевезення пасажирів громадського транспорту. Також сумнівно, що автошкола має можливості для якісного навчання надання домедичної допомоги. З джерел Гал-інфо стало відомо, що атестованому спеціалісту з надання домедичної допомоги в ТОВ "Авто Юрс" вже понад 70 років.

Тож чи варто було витрачати бюджетні кошти на проведення сумнівного за якістю навчання, та чи відбувалось дане навчання взагалі? Ймовірно це питання повинні вивчити відповідні контролюючі органи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ