Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський державний аграрний університет святкує своє 150-річчя

Сьогодні у Львівському державному аграрному університеті у Дублянах відбулась урочиста академія з нагоди святкування 150-річчя цього навчального закладу. Зокрема привітати викладачів та студентів приїхали керівники області, а також заступник міністра  аграрної політики України Михайло Мельник, від ЛОДА – Петро Олійник, а від облради - Микола Горинь, які вручили почесні грамоти викладачам університету.
Своє привітання надіслали також Президент України Віктор Ющенко та голова  ВРУ Олександр Мороз. Від імені ректорів ВНЗ Львова привітання оголосив ректор Музичної державної академії Ігор Пилатюк, від Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ  привітав отець Йосиф Мілян. Також на урочистій сесії були присутні колишні ректори університету Михайло Гончар та Роман Гринько.
На урочистій академії було вручено також звання доктор Honoris Cauza ректору коледжу сільськогосподарських наук при Пенсільванському університеті Роберту Стіву та ректору вищої інженерно-економічної школи у Робчицях (Польща) Станіславу Сосновському.
Історія університету бере свій початок  від січня 1856 року, коли на кошти і під патронатом Галицького господарського товариства в селі Дубляни під Львовом була організована Рільнича школа. Вона розпочала підготовку господарів-практиків, здатних самостійно і кваліфіковано вести великі господарства. 
Саме в цей час у  великих маєтках краю розпочалося впровадження сівозмін, вирощування високоврожайних сортів пшениці, тютюну, хмелю, цукрових буряків та інших культур.
Знаменним в історії навчального закладу був кінець ХІХ століття, коли Рільнича школа у Дублянах у 1878 році стала державним, а у 1880 році – вищим навчальним закладом. 
У 1901 році ухвалою міністра землеробства Австро-Угорщини Вищій рільничій школі було надано статус Академії рільництва, яка стала центром аграрної освіти та науки в Східній та Західній Галичині.  
У 1919 році на базі Академії в Дублянах було створено рільничо-лісовий факультет Львівської політехніки.
Протягом 1939-1941 рр. він залишався у складі Львівського політехнічного інституту. З приходом німецької окупаційної влади вищі навчальні заклади Львова фактично припинили свою діяльність. Лише у квітні 1942 р. розпочалося створення Львівського сільськогосподарського інституту у Дублянах, а в серпні 1942 р. цей навчальний заклад діяв під назвою Державні фахові сільськогосподарські курси. Мовою викладання була німецька.
Після Другої світової війни на базі рільничо-лісового факультету Львівського політехнічного інституту за рішенням Ради Міністрів СРСР від 30 вересня 1946 р. створено Львівський сільськогосподарський інститут.  
Постановою Кабінету Міністрів від 5 вересня 1996 р. на його базі було створено Львівський державний аграрний університет з ІV рівнем акредитації.
З 1998 р. його очолює професор, академік УААН Володимир Васильович Снітинський.
 Зараз в університеті є шість факультетів, на яких навчають за 18 спеціальностями, працює 58 докторів та професорів та 300 кандидатів наук.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ