Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лише 165 лікарень в Україні отримали статус безпечних для пацієнтів

Щонайменше 40% медпрацівників не дезінфікують руки та медичні інструменти перед оглядом пацієнтів, а це підвищує ризик зараження хворих небезпечними інфекціями, як ВІЛ і вірусні гепатити В та С. Такі дані озвучили організатори соціального проекту «Чиста лікарня – безпечна для пацієнта».

В межах проекту фахівці «Служби організації інфекційного контролю» проводять  аудити медустанов та виявляють порушення у дотриманні працівниками лікарень вимог гігієни.  Всі медзаклади і лікарняні відділення, які проходять стандартизацію  “Чиста лікарня  – безпечна для пацієнта”, отримують спеціальну табличку як підтвердження отриманого статусу.  

«На сьогодні до проекту залучено близько 300 лікувальних закладів України, з яких статус «Чиста лікарня – безпечна для пацієнта» отримало 165 медустанов та понад 800 відділень, – розповідає Олег Ковальський, кандидат медичних наук, президент Асоціації  «Служба організації інфекційного контролю». – Цей проект  – дуже важливий маркер для суспільства, адже це додаткова відповідальність персоналу лікарень при наданні меддопомоги, а для пацієнтів – це підтвердження безпеки перебування в тій чи іншій медустанові”.

Крім того, фахівці  «Служби організації інфекційного контролю» проводять треніги для медсестер із обробки рук, прибирання та правильної дезінфекції, щоб підвищити рівень обізнаності про внутрішньолікарняні інфекції та небезпечні наслідки їх поширення.

“В країнах Європейського Союзу щорічно реєструють 4 млн випадків внутрішньолікарняних інфекцій. В нашій країні ця цифра менша, але реальну ситуацію  приховує сам медперсонал – тобто фіксується тільки те, що вже не можна приховати”, – зазначає Галина Івашко, президент Асоціації медичних сестер України.

Зважаючи на критичну ситуацію із дотриманням гігієни у медустановах, на сьогодні гловна ціль проекту “Чиста лікарня – безпечна для пацієнта” впровадити стандарти лікарняної гігієни на рівні наказів і постанов МОЗ України та спираючись на досвід європейських колег, підкреслює Олег Ковальський.

Довідка:

Проект «Чиста лікарня – безпечна для пацієнта» стартував у травні 2012 року за ініціативи  Всеукраїнської Асоціації медичних сестер України та Асоціації “Служба організації інфекційного контролю” (СОІК).

На сьогодні, статус «Чиста лікарня – безпечна для пацієнта» отримали близько 837 відділень та 165 закладів охорони здоров’я України. Усі заклади і відділення, які проходять стандартизацію в рамках проекту, заносять у спеціальний реєстр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ