Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Максим Козицький розповів про постраждалі пам’ятки України на Львівщині

Як повідомив начальник ВЦА Львівщини, від російських обстрілів вже постраждали сотні пам’яток України. І навіть на Львівщині маємо один випадок пошкодження сакральної споруди.

Максим Козицький зазначив, що йдеться про церкву Пресвятої Трійці, яка постраждала від ракетного удару 3 травня. Вибухова хвиля пошкодила три великі вітражі храму та десяток менших, вибила вхідні двері.

"Усі пам’ятки України зараз під загрозою. Ми дуже потребуємо допомоги фахівців, щоб врятувати нашу спадщину, а це також і світова спадщина. Наголосив на цьому під час зустрічі з представниками світових організацій, які працюють над збереженням та охороною культурно-історичних місць, – «ICCROM», «ICOMOS» та «HERI».

Президентка «ICOMOS» Тереза Патрісіо зазначила, що організації з охорони історичної спадщини готові допомагати Україні у збереженні та відновленні культурних пам’яток, а також проводити тренінги для працівників закладів культури, під час яких розкажуть, як правильно боротися з вогнем. 

Обговорили можливість навчання за кордоном новітніх технологій реставрації для українських фахівців і перспективи отримання фінансової допомоги, аби продовжити реставрації, які розпочали до повномасштабного вторгнення рф в Україну. Більше інформації – згодом.

Дякую Василеві Рожку, співзасновнику «Штабу порятунку спадщини» (HERI), який доклався, щоб представники таких поважних організацій приїхали в Україну.

Маємо зробити все, щоб зберегти і відновити нашу спадщину", - додав Максим Козицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ