Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Маркування лікарських препаратів: вимоги та особливості

З 1 січня 2021 року в Україні набув чинності закон про обов'язкове маркування певних типів ліків. Він вважається пілотним. До 2023 року виробники і імпортери будуть зобов'язані маркувати будь-які препарати, які випускаються в продаж.

Вважається, що ця процедура знизить кількість фальсифікату і поліпшить якість лікарської продукції. Тепер абсолютно будь-яка людина, використовуючи смартфон, зможе перевірити легальність походження товару і реальний термін його придатності, отримати дані про виробника та ін.

Маркування – це 2D-код, який схожий на QR. У ньому зашифрована вся необхідна інформація. Якщо він нанесений, то це означає, що лікарський засіб було внесено в Єдину автоматизовану інформаційну систему. Товар є легальним. Завдяки маркуванню відповідні органи зможуть відстежувати весь ланцюг постачання лікарських препаратів, починаючи від виробника і закінчуючи аптекою, в якій вони продаються. Це дозволить підвищити результативність боротьби з контрабандою, захистить кінцевого споживача від фальсифікату. Ціни на ліки при цьому підвищуватися не будуть.

Яка інформація повинна бути на упаковці

Згідно з вимогами законодавства, на упаковці в обов'язковому порядку вказують:

  1. Офіційну назву препарату і його міжнародну непатентовану назву. Якщо вона використовується в різних товарах, то обов'язково вказується інформація про лікарську форму та силу дії, а також про вік пацієнтів, яким підходить засіб.
  2. Склад. Потрібно вказувати кількісні та якісні показники діючих речовин, а також всі додаткові компоненти.
  3. Спосіб застосування, лікарська форма випуску. В обов'язковому порядку вказують об´єм, масу та інформацію про дозування.
  4. Правила зберігання. Наприклад, в недоступному для дітей місці, без доступу сонячних променів та ін.
  5. Термін придатності. Вказується кінцева дата, до якої необхідно застосувати лікарський препарат.
  6. Назву виробника та його фізичну адресу.
  7. Номери серії і реєстраційного посвідчення.

Додатково може зазначатися й інша інформація, наприклад, про правила утилізації, про особливості застосування або впливу тощо. Також на упаковку повинен наноситися штрих код (до 2023 року - не на всі ліки, а тільки на затверджені Кабміном).

Як наноситься

У більшості випадків всю необхідну інформацію на упаковку наносить виробник. Якщо препарат імпортується, то про друк потрібної інформації треба подбати окремо. Маркування ліків виробляється компанією «Домінанта». Дізнатися докладніше про неї можна за посиланням https://domino-kiev.com.ua/productions/pharma-ua/products. Там вам запропонують ефективні способи співпраці, розроблять дизайн упаковки, допоможуть нанести 2D-код, що повністю відповідає вимогам законодавства.

Також представники компанії проконсультують вас щодо подальших дій. Графічні зображення необхідно передати в ЕАС і Держлікслужби для подальшої реєстрації. При необхідності в «Доминанте» можна придбати все необхідне для маркування обладнання (на нього дається офіційна гарантія). Співробітники компанії підберуть відповідні моделі і навчать ваш персонал роботі з ними.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ