Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Менше третини членів ОВК Львівщини мають досвід роботи

Менше третини членів ОВК Львівщини мають досвід роботи в окружних або територіальних виборчих комісіях, - ОПОРА.

За даними Громадянської мережі ОПОРА 28% членів ОВК раніше працювали в окружних та територіальних виборчих комісіях. Ще 37% раніше працювали в дільничних виборчих комісіях, або ж були спостерігачами за виборами.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала склад обласних виборчих комісій Львівської області на предмет досвіду роботи під час президентських та парламентських виборів. За даними аналізу, з-поміж 432 членів, які входять до складу львівських ОВК, 28% мають досвід роботи в окружних та територіальних виборчих комісіях. 37% раніше працювали в дільничних виборчих комісіях, або ж були спостерігачами за виборами. Ще 35% не мають жодного досвіду роботи. 

«Скоріше за все, з досвіду попередніх виборчих кампаній, багато з членів комісій в подальшому буде замінено на більш досвідчених. Перші заміни відбуваються вже зараз» — прогнозує довготермінова спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Ольга Стрелюк.

ОПОРА також дослідила, за поданням яких кандидатів члени комісій, створених у 2019 році на Львівщині, працювали під час виборчих кампаній останніх 9 років. Усього виявлено 84 особи (19%) із 432, які брали участь у роботі ОВК на президентських виборах у 2014 та 2010, а також на виборах народних депутатів України у 2014 та 2012 роках.

Найбільше чинних членів ОВК, які працювали під час минулих чотирьох кампаній, зараз представляють кандидатку в Президенти Юлію Тимошенко – 8 осіб. Причому шестеро з них і раніше були представниками Юлії Тимошенко чи ВО «Батьківщина» у виборчих комісіях, решта працювали за поданням Арсенія Яценюка, Сергія Ратушняка та Віктора Януковича. Стабільним є представництво в ОВК членів від ВО «Свобода», які наразі представляють Руслана Кошулинського. Із 6 членів комісій 2019 року, які працювали раніше, п’ятеро представляли з ВО «Свобода» на парламентських виборах 2014 року. Також із досвідченими членами комісій працюватимуть команди кандидатів Володимира Петрова, Анатолія Гриценка, Василя Журавльова, Олега Ляшка, Петра Порошенка, Руслана Ригованова та Андрія Садового.

Нагадаємо, 39 із 44 кандидатів на пост Президента мають своїх представників серед членів окружних виборчих комісій на Львівщині. 33 із них мають максимальну кількість – 12 представників. Більше про те, скільки членів ОВК Львівщини представлятимуть кожного з кандидатів читайте за посиланням.

Довідково: Окружні виборчі комісії (ОВК) – це колегіальні органи, уповноважені організовувати підготовку та проведення виборів Президента України на визначеній території. Вони утворюються Центральною виборчою комісією у кількості не менше дванадцяти осіб у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

ОВК формуються на основі подань, здійснених кандидатами на пост Президента України, з розрахунку по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата. Оскільки законодавець встановив лише мінімальну кількість членів, яка може входити до складу ОВК, а до максимальної кількості таких обмежень немає, тому членів ОВК може бути стільки, скільки є кандидатів на пост Президента України. Така норма є чинною з 2014 року, натомість у 2010 році кожен кандидат міг подати по два представники до складу комісії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ