Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Мінкультури представило телеканал для окупованих територій

Міністерство культури презентували новий телеканал, який мовитиме на окуповані території, його назва — ʺДомʺ.
Фото: Мінкультури

Участь у презентації взяли в.о. гендиректора телеканалу UATV Юлія Островська, перший заступник міністра культури Анатолій Максимчук, заступник голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, а також заступники глави Офісу президента Юрій Костюк та Кирило Тимошенко, - передає Громадське.

Коли і як працюватиме

Новий телеканали мовить з 1 березня у тестовому режимі.

ʺ54% на окупованих територіях не мають доступу до українських телеканалів, а 43% — до українських сайтівʺ, — заявила Островська.

За її словами, одна з цілей каналу — ʺдеокупація свідомостіʺ українських громадян.

Потураєв зазначив, що телеканал буде транслюватися лише на окуповані території, тобто на вільній частині країни дивитися його не вдасться.

Який контент транслюватиме ʺДомʺ

Островська заявила, що контент отримають від медіагруп ʺ1+1 mediaʺ, ʺStarLight Mediaʺ, ʺInter Media Groupʺ, ʺМедіа Група Українаʺ. Це все розважальний контент.

Окремо вона зазначила, що приблизно 15% контенту буде від студії ʺКвартал 95ʺ. Потураєв наголосив, що його залучали не напряму у студії, а він йшов у пакеті з групою ʺ1+1 mediaʺ.

ʺМи провели перемовини з усіма великими гравцями на телеринку і домовилися, що на цьому каналі буде йти найпреміальніший контент — зокрема, серіали, спортивні трансляції тощоʺ, — розповів Тимошенко.

Він додав, що найближчим часом на каналі ʺДомʺ планують запустити власні новини та ток-шоу. Протягом двох років він має повністю вийти на власне виробництво, запевняє заступник глави ОП.

ʺЧерез те, що канал транслює контент інших медіагруп, він транслюється лише в цифровому телебаченні. На супутнику й у кабелі буде тільки тоді, коли буде власне виробництвоʺ, — уточнив він.

Мова та редакційна політика

Щодо мови каналу ʺДомʺ Тимошенко заявив: ʺУ нас не стоїть питання, якою мовою буде мовити канал. Ведучі й гості будуть спілкуватися як російською, так і українськоюʺ.

Костюк додав, що новини виходитимуть і російською, і українською, вони будуть як загальнонаціональні, так і регіональні.

Потураєв запевнив, що редакційна політика каналу ʺДомʺ не повторюватиме тези російської пропаганди.

ʺНіхто на цьому каналі не говоритиме про ʺповстанцівʺ, ʺгромадянську війнуʺ і не називатиме російські танки ʺрозовыми единорогамиʺ, які приїхали з любов'ю, from Russia with loveʺ, — сказав він.

За словами депутата, рекламувати канал планують на пунктах пропуску з окупованими територіями: ʺБуде ʺроздаткаʺ на пунктах перетину, на лінії розмежування — вона недорога, але ефективнаʺ.

Островська розповіла, що зараз на лінії зіткнення вже є 3 корпункти каналу ʺДомʺ, але мережу планують розширювати.

Потураєв пояснив, що цей канал створили на базі іномовлення UATV, а не на базі каналів ʺUA:Донбасʺ і ʺUA:Кримʺ, бо в іншому випадку його б не можна було наповнювати контентом провідних медіагруп.

Бюджет та гендиректор

Максимчук розповів, що на 2020 рік бюджет каналу разом з агентством ʺУкрінформʺ складає 257 мільйонів гривень. За його словами, ʺДомʺ розраховує на співпрацю із Суспільним, а також веде переговори з міжнародними партнерами та донорами.

За словами заступника міністра культури, конкурс на посаду гендиректора каналу завершиться 12 березня, документи приймають до 4 березня, після цього ʺбуде заслуховування кандидатів і призначення за процедуроюʺ.

Костюк також підтвердив, що режисер Олексій Кірющенко (зокрема режисер серіалу ʺСлуга народуʺ) консультував новий телеканал.

ʺЦе історія про консультування. Кірющенко має великий медійний досвід... У нас є мета — боротьба за уми й серця, туди долучені люди, які знаються на цьомуʺ, — сказав він.

Заступник глави ОП додав, що режисер також має право претендувати на посаду очільника каналу і брати участь у конкурсі.

Консультанти з каналу Медведчука

Тимошенко підтвердив, що журналістів каналу консультують працівники телеканалу ʺ112 Українаʺ, який належить соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку.

ʺТак, там (на каналі ʺДомʺ — ред.) є люди з ICTV, ʺ112-гоʺ, ʺПрямогоʺ та інших телевізійних груп. І я не розумію, чому ми як професіонали кажемо, що якщо людина працювала на ʺ112-муʺ каналі, то вона не може бути професіоналом на іншому телеканалі?ʺ, — сказав Тимошенко.

Заступник глави ОП здивований увагою до цієї теми: ʺЯ не розумію, чому вас так турбують ведучі ʺ112-го каналуʺ чи NewsOne, бо на цьому каналі і так уже працюють радниками люди з телеканалу ʺПрямийʺ. Невже нам потрібно тому ставити питання, що вони будуть висловлювати позицію минулого президента Порошенка Петра Олексійовича?ʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ