Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Мінрегіон підготував необхідну законодавчу базу для впровадження житлової реформи

На сьогодні Мінрегіоном підготовлено всі підзаконні нормативно-правові акти, які дозволяють реалізувати Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Про це сказала заступник директора Департамету систем життєзабезпечення та житлової політики – начальник управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева під час прес-брифінгу «ОСББ: чи є життя після 1 липня?». Про це повідомила прес-служба Мінрегіону.

За словами Старцевої, найближчим часом Уряд має розглянути проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком», яким регулюються відносини між управителем і співвласниками будинку. Також 24 червня Мін’юст зареєстрував проект наказу Мінрегіону «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку». У профільному Комітеті ВРУ триває підготовка Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до другого читання.

«Динаміка створення ОСББ за перший квартал цього року свідчить про те, що населення активізувалось. Згідно з моніторингом та аналізом процесу впровадження житлової реформи в Україні мешканці близько 35% багатоповерхівок вже визначились із подальшим управлінням своїх будинків. Вони або обрали ОСББ або залишили попереднього виконавця послуг», - сказала Світлана Старцева.

У разі, якщо співвласники будинку не визначились з формою управління будинком, орган місцевого самоврядування повинен оголосити конкурс з призначення управителя.

«Орган місцевого самоврядування має оприлюднити перелік таких будинків та умови проведення конкурсу. Також має бути проведена інвентаризація цих будинків.

Крім того, орган місцевого самоврядування має списати з балансу ті будинки, співвласники  яких визначились із формою управління. Порядок списання з балансу багатоквартирних будинків затверджено постановою Кабінету Міністрів України», - пояснила вона.

«До речі, зараз активно поширюється інформація що з 1 липня ЖЕКи припиняють свою роботу. Я наголошую, що ЖЕКи - такі ж учасники ринку управління, як і інші суб’єкти господарювання. І вони також мають право взяти участь у конкурсі. Якщо мешканців будинку задовольняє той виконавець послуг, який у них діє, їм потрібно лише зібратись і зборами визначитись щодо продовження співпраці», - зазначила Світлана Старцева.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ