Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінрегіон пропонує проектувати сучасні майданчики для вигулу собак

Як повідомили Гал-інфо у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, відбувається оновлення державних будівельних норм щодо благоустрою.
Мінрегіон оновлює державні будівельні норми щодо благоустрою. Фото: Мінрегіонбуд

Зокрема, пропонується переглянути застарілі норми щодо влаштування окремих майданчиків для вигулу собак – осучаснити та прописати більш чіткі вимоги до них. 

ʺСьогодні у чинних вимогах ДБН щодо благоустрою є лише деякі окремі вимоги, як влаштовувати майданчики для вигулу собак та інших тварин. У підсумку на практиці їх проектують, як хто забажає. Порядок має бути у всьому. Тому ми хочемо суттєво переглянути ці вимоги, більш конкретизувати їх. Наприклад, прописати яких саме розмірів мають бути такі майданчики і від чого це має залежати. Щоб вони розташовувалися близько до внутрішньодворових територій або безпосередньо на них. Щоб там були обов’язково туалети для тварин, ця територія відповідно огороджувалась тощо. Тоді це буде цивілізовано, як за кордономʺ, – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Сьогодні приклади успішного впровадження таких майданчиків для тварин спостерігаються у США, Чехії, Німеччині та країнах Скандинавії. Там вони проектуються як у міському просторі, так і за містом. На таких майданчиках також зазвичай розміщується ігрове обладнання, основна інформація про правила перебування на майданчику, пакетики та контейнер для пакетиків для туалету тварин. У деяких випадках можуть додатково облаштовувати освітлення, подачу води і ванночки для миття тварин.

Лев Парцхаладзе наголосив на доцільності вивчення досвіду цих країн.

ДБН Б.2.2-5:2011 ʺБлагоустрій територійʺ встановлюють вимоги щодо нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів благоустрою незалежно від їх підпорядкування та форми власності. Це парки (гідро-, луго-, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери; пам’ятки культурної та історичної спадщини; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, зупинки та споруди міського громадського транспорту, майданчики для паркування; пляжі; кладовища; інші території загального користування; прибудинкові території; території підприємств; водоохоронні зони та прибережні захисні смуги в межах населених пунктів.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, у Львові затвердили види та перелік місць для вигулу собак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ