Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Міста уже не довіряють державі, – мер Черкас

Щойно завершилася друга панельна дискусія «Бюджетний блок» у рамках Форуму місцевого самоврядування, який відбувається у Львові. Міський голова Черкас Сергій Одарич в ході дискусії наголосив, що основною проблемою в Україні є не проблема з бюджетом країни, а проблема довіри людей до держави, повідомила прес-служба Львівської міської ради.
«Я висловлю думку, яку, мабуть, не всі поділяються. Я вважаю, що у нас в Україні сьогодні нема проблем з бюджетом як таким. Ці проблеми були два роки тому, ці проблеми були три роки тому. На сьогоднішній день у нас проблем з бюджетом не залишилось ніяких, в нас з’явилась інша проблема, яка собою поглинула всі абсолютно інші, - в нас з’явилася проблема довіри.

Держава багато років тому довіру втратила в очах своїх громадян, в очах зовнішніх партнерів, в очах іноземних партнерів. Я був шокований, коли Черкасам вдалося 5 років тому взяти перший кредит без гарантії уряду. Європейський банк тоді сказав: «ми місту довіряємо більше, ніж центральному уряду, нам не треба урядових гарантій, ми готові працювати просто з вами».

Але на цей день вже немає довіри до міст, бо ми вже не можемо обслуговувати свої кредити, тому що не маємо можливостей. Тому найбільша проблема – це втрата довіри. У міст немає довіри до держави в особі казначейства, в особі мінфіну.

Я розумію, що у державі важко з фінансами, чудово розумію. І я би чудово зрозумів, якби держава сказала: «Черкаси, ви цього року багаті, у вас бюджет розвитку 170 млн грн, а нам не вистарчає. Позичте нам, дайте на рік, дайте на два». Ми би прийняли рішення – собі залишили 20 мільйонів, державі віддали 150 мільйонів. Але ми тоді, виходячи з тих 20 млн, формували б свої пріоритети. А так на сьогоднішній день ми не можемо ні пріоритети визначити, ні гроші освоїти. 170 мільйонів освоїти треба. Перший квартал минув, а пройшов один платіж та й то по боргах минулого року», - сказав міський голова Черкас Сергій Одарич.

Нагадаємо, сьогодні у Львові стартував Форум місцевого самоврядування. Вже завершилась перша панельна дискусія на тему: «Реформа місцевого самоврядування». Зараз триває друга панельна дискусія «Бюджетний блок».

Організатори та партнери форуму: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Офіс Ради Європи в Україні, Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Фрідріха Науманна за Свободу,проект Місцевий економічний розвиток міст України, Німецьке товариство міжнародного співробітництва.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ