Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Місце на Галичині, куди приїздили оздоровлюватись митці
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Місце на Галичині, куди приїздили оздоровлюватись митці

У селі Черче на Рогатинщині, де жив і творив Богдан Лепкий, на базі сірководневих джерел з сульфідними водами ще з 1925 р. функціонує курорт. У 30-х рр. минулого століття тут знаходився «Живець Черче», директором якого був брат Богдана - Левко Лепкий.

Зібравши добровільні пожертвування жителі Бережанщини та Рогатинщини в 1932 р. придбали для Лепкого місце та цеглу для вілли, яку згодом назвали «Богданівка».

Спогади Марії Дмитрів 1930 р. н. про Богдана Лепкого:

«Лепкий тут жив за Польщі. Пам’ятаю, він тримав бідних людей, пускав на стрих до себе спати. Помагав і нам, гроші все дітям давав. Нас було п’ятеро дітей. Він казав, шо розбере нашу стару хату і поставить нам нову хату, стодолу, але мама не хотіли. А потім він виїхав і більше я його не бачила».

Слава про «Живець» розлетілася по Галичині. Відпочивати в Черче було престижно. Сюди приїжджали художники, письменники, музиканти. Тут ставили вистави, проводили фестини та вечорниці.

Марія Дмитрів:

«В нас робили фестини. То всі були повбирані в вишиваному, такі концерти давали. Я ше була мала, але пам’ятаю шо там продавали різне печеня і льоди. То ті льоди були дуже добрі».

У 1983 р. за одну ніч віллу було зруйновано, а на її місці стоїть пам'ятний знак на честь Б. Лепкого.

Джерело: Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ