Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Місцеве радіомовлення Львівщини: реалії, здобутки, проблеми

1/2
Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Львівській області Петро Цеголко 3 березня 2020 р. провів нараду-семінар на тему «Вдосконалення мовлення комунальних ФМ-радіостанцій Львівської області».

У офісі КП «ТРК «Перший Західний» у Львові, де працює ФМ-радіо «Перше», зібралися керівники та програмні директори 14 місцевих комунальних радіомовників Львівщини. Усі вони отримали ліцензії у рамках проекту «Мовлення територіальних громад», ініційованого Національною радою. До речі, за розвитком місцевого радіомовлення Львівщина посіла другу позицію серед областей України після Харківської. Загалом у рамках цього проекту, починаючи з 2015 року, у різних містах Львівщини радіомовниками освоєно 19 ФМ-частот. Замість радіоредакцій, які здійснювали трьохгодинне дротове мовлення на каналі УР-1, тепер впродовж доби мовлять ФМ-радіостанції у Радехові, Самборі, Буську, Бориславі, Дрогобичі, Жидачеві, Золочеві, Старому Самборі, Турці, Перемишлянах. На частоті 88,2 МГц з листопада минулого року у Львові веде мовлення радіо «Перше». Учасники наради-семінару ФМ-мовників ознайомилися із студійно-апаратним комплексом радіостанції.

Зрозуміло, що забезпечення добового ФМ-мовлення у порівнянні з включеннями на УР-1, це, як мовиться, дві великі різниці. Тому й у програмі наради-семінару – обмін творчими набутками та зосередження уваги на вирішенні проблемних питань, зокрема технічному забезпеченні щоденного ведення програм у прямому ефірі, освоєнні технології музичного програмування, проведення навчання ведучих програм.

Директор КП ТРК «Перший Західний» Ольга Цап, заступник з питань радіомовлення Віктор Біщук та програмний директор радіо «Перше» Ірина Процик ознайомили зі специфікою комунального телерадіомовлення, розповіли про стиль та концепцію ФМ-радіостанції, яка позиціонує себе, як простір для нових думок. Дотримання вимог щодо виготовлення новинного продукту та структурування добового ефіру радіостанції – викликали особливе зацікавлення учасників наради-семінару.

Про виклики, що постали перед ЗМІ України у час гібридної війни із російським агресором говорив доцент факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка, заслужений журналіст України Ігор Паславський.

Працівники секретаріату представника Ярина Далявська і Тарас Шоробура здійснили огляд мовлення ФМ-радіостанцій за результатами монітонрингів та перевірок.

Керівники районних ФМ-радіостанцій обмінювались думками щодо забезпечення мовлення у прямому ефіру, формування музичної бази ФМ-радіостанцій. Задля повноцінного інформаційного насичення мовлення вирішено налагодити між радійниками системний обмін передачами з використанням Інтернет-сервісів.

Провів нараду–семінар та узагальнив висловлені думки і пропозиції представник Національної ради у Львівській області Петро Цеголко. З метою вдосконалення мовлення ФМ-радіостанцій та обміну контентом вирішено створити постійно діючу асоціацію комунальних ФМ-радіомовників Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ