Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Між Китаєм та Філіппінами зросла напруженість через корабель-форпост

Фото - Reuters
Фото - Reuters
Фото - Reuters
Фото - Reuters
1/2
Китай протягом кількох днів просить Філіппіни відбуксирувати корабель, який був посаджений на мілину у Південнокитайському морі та використовується філіппінськими військовими як форпост.

Про це повідомляє Reuters.

"Китай знову попросив Філіппіни відбуксирувати з мілини військовий корабель — судно часів Другої світової війни, яке нині використовується як військовий форпост — зі спірної мілини після того, як Маніла відхилила попередню вимогу Пекіна", — йдеться у повідомленні.

Як зауважує видання, між двома сусідами різко зросла напруженість у Південнокитайському морі на тлі того, як Філіппіни під керівництвом президента Фердинанда Маркоса-молодшого зближуються зі Сполученими Штатами, що підтримують країну в її морських суперечках з Китаєм. Посольство Китаю в Манілі розкритикувало Вашингтон за те, що він "зібрав" своїх союзників, щоб продовжити "роздувати" проблему Південнокитайського моря та інцидент зі судном.

"Південнокитайське море — це не "сафарі-парк" для країн за межами регіону, щоб робити лихо та сіяти розбрат", — йдеться у заяві посольства, зробленій 8 серпня.

Друга мілина Томаса, що лежить у виключній економічній зоні Філіппін, є місцем для кількох військових, які живуть на борту колишнього військового корабля Sierra Madre. Маніла навмисно зупинила судно в 1999 році, щоб посилити свої претензії на суверенітет.

Маніла неодноразово звинувачувала берегову охорону Китаю в блокуванні місій із поповнення запасів для її військ, як це було 5 серпня, коли вона обстріляла філіппінське судно з водомети.

"Філіппінські військові назвали дії берегової охорони Китаю в суботу "надмірними та образливими". Китай заявив, що цей інцидент був "попередженням" і що він весь час виявляв "раціональну стриманість", — пише видання.

Китай стверджує, що окупація мілини Філіппінами є незаконною. Зокрема, Міністерство оборони КНР 8 серпня закликало Манілу припинити всі "провокаційні" дії та пообіцяло продовжувати вживати необхідних заходів для захисту суверенітету та морських прав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ