Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН затвердило нові вимоги до оформлення дисертацій

Міністерство освіти спростило вимоги до оформлення списку використаних джерел у дисертації, унормувало питання використання мов при написанні роботи та додало до структури дисертації анотацію. Про це повідомили у прес-службі МОН, посилаючись на відповідний наказ відомства.

У міністерстві зазначають, що незважаючи на нові вимоги, переробляти вже написані роботи не потрібно, оскільки нововведення не поширюватимуться на дисертації, що подані до спеціалізованих вчених рад до набрання чинності зазначеного документа.

Новим структурним елементом дисертації стала анотація. Передбачається, що згодом вона повністю замінить існуючий сьогодні автореферат.

«Після введення привила, що текст дисертації має публікуватися в Інтернеті, а згодом і в Національному репозитарії академічних текстів, необхідність написання автореферату майже зникла. Однак, щоб ознайомитися з коротким змістом дисертації, певний «дайджест» роботи все ж необхідний. Його роль й відіграватиме анотація», - зазначає директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Андрій Шевцов.

У Міносвіти наголошують, що остаточно автореферат зникне, коли будуть прийняті нові правила присудження наукових ступенів, які має розробити Національне агентство з забезпечення якості освіти вже для спецрад, які будуть автономно створені академічними закладами і проакредитовані НАЗЯВО.

За новими правилами підготовка дисертації має бути державною мовою та за бажанням здобувача - англійською або іншою мовою, пов’язаною з предметом дослідження. При цьому обов’язково потрібно буде подати переклад роботи до спеціалізованої вченої ради. Анотація подаватиметься державною та англійською мовами, а також третьою мовою, пов’язаною з предметом дослідження.

Також простішими стають вимоги до оформлення списку використаних джерел у дисертації.

Як відомо, Київський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, що зобов’язує Міністерство освіти змінити вимоги для отримання вчених звань професора та доцента. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Зокрема, постанова суду вимагає вилучити з Порядку присвоєння вчених звань пункти, що стосуються обов’язкового 10-річного стажу для здобувачів звань, наявності трьох обов’язкових публікацій у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або Web of Science, та отримання сертифікату, що підтверджує рівень знання англійської мови на рівні В2.

Коментуючи рішення адміністративного суду у Міністерстві освіти повідомили, що  відомство вилучить вищезазначені пункти з вимог до отримання вчених звань, проте доповнить їх іншими пунктами.

Детальніше із наказом можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ