Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Моніторинг якості повітря: ми заслуговуємо на те, щоб дихати чистим повітрям

Речовини у вигляді суспендованих твердих частинок (надалі - СТЧ) з розміром до 10 мкм (РМ10) і до 2,5 мкм (РМ2,5) є одним з найпоширеніших забруднювачів атмосферного повітря як в світі в цілому, так і в Україні зокрема.

Вони є найнебезпечнішими для людини та навколишнього природного середовища навіть у дуже низьких концентраціях. Фактично, межа, за якою ніяких пошкоджень для здоров'я не спостерігається, відсутня. PM2,5 є найкращим показником для прогнозування гострих і хронічних захворювань, що спричиняються впливом суспендованих твердих частинок. Вони справляють патологічний вплив на дихальну систему людей, викликають гострі та хронічні алергічні реакції.

Можна виділити основні негативні наслідки потрапляння СТЧ (PM2,5 та РМ10) в атмосферне повітря: погіршення якості атмосферного повітря, вплив на здоров’я людини, вплив на зміну клімату, вплив на екосистему.

В Україні суспендованим твердим частинкам PM2,5 та РМ10  за кількістю викидів належить третє місце серед забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря. Статистика викидів цих показників ведеться ще з 2004 року, однак для них ще не встановлено санітарно-гігієнічних чи екологічних нормативів.

Дослідження видів РМ10 і PM2,5 та їх впливу на навколишнє природне середовище і на здоров’я людей – це одне з головних завдань екологічної безпеки атмосферного повітря. В Україні існує нагальна потреба у вивченні джерел надходження РМ10 та PM2,5  в атмосферне повітря, визначенні характеристик цих твердих частинок та можливих шляхів зменшення їх концентрації в атмосферному повітрі для дотримання нормативів екологічної безпеки. 

Дрібнодисперсний пил утворюється в технологічних процесах, в яких використовують сипучі матеріали, зокрема в харчовій, будівельній, хімічній галузях та у сільському господарстві. Варто зазначити, що існуюче пилоочисне обладнання потребує удосконалення для ефективного уловлювання органічних PM2,5  та РМ10.

Проте контроль і облік викидів РМ10 та РМ2,5, як найнебезпечнішої фракції суспендованих твердих частинок, потрібно здійснювати, з метою визначення їх екологічно важливих характеристик, особливостей розсіювання цих частинок і концентрацій на межі санітарно-захисної зони та розробки методів інтенсифікації їх уловлювання.

З метою імплементації положень Директиви 2008/50/ЄС та Директиви 2004/107/ЄС 22 затверджено Порядок здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря (постанова КМУ від 14.08.2019 №827), яким впроваджено нову систему моніторингу стану повітря та базові елементи управління якістю повітря відповідно до вказаних директив. Після затвердження постанови від 14.08.2019 №827, фактично, на рівні законодавства ЄС та України, встановлені однакові стандарти якості повітря. Кожне підприємство, яке здійснює викиди забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище, включаючи PM2.5 та PM10. повинне контролювати кількість цих речовин.

Акредитована лабораторія Компанії «Центр ЛТД» center-ltd.com.ua має найсучасніше обладнання та надає повноцінні екологічні послуги вимірювання якості довкілля: аналізів якості повітря, води, ґрунтів. Ми одні з перших у західній Україні підтвердили свою професійну компетентність, отримавши вкінці 2020 року Атестат про акредитацію згідно вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 (в Україні) та ISO/IEC 17025:2017 (на міжнародному рівні) «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій» у сфері: дослідження виробничих приміщень, житлових та громадських споруд, територій житлових забудов, межі санітарно-захисної зони, викидів організованих промислових стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря, води питної, зворотних вод, стічних вод, поверхневих і підземних вод та ґрунтів.

Нові, сучасні підходи до менеджменту роботи лабораторії за стандартом  ISO 17025:2017, сучасні калібровані прилади повністю відповідають вимогам світової наукової спільноти, а отже, покращують рівень надання послуг із контролю речовин, що надходять у навколишнє природне середовище.

Визначення концентрації недиференційованих за складом частинок РМ2,5 та РМ10 лабораторія здійснює за допомогою аналізатора якості повітря CEM DT – 9881. 

Це, фактично міні-лабораторія екологічного контролю, яка широко використовується в різноманітних галузях промисловості для визначення таких параметрів: вміст у повітрі дрібнодисперсних (0,3; 0,5; 1,0; 2,5; 5,0; 10 мкм) частинок пилу, концентрація чадного газу і формальдегіду в навколишньому середовищі, температури повітря, відносної вологості повітря та температури точки роси.

Звернувшись до нас, Ви завжди можете розраховувати на гарантовану точність будь-якого виміру екологічних показників, а також на найкращі умови співпраці, що збереже Ваше здоров’я, ресурси та зекономить час.

Наші контакти: 79026, Львів, вул.Сахарова, 41, 380 96 781 05 37, [email protected] 

Що таке частки PM2.5 і PM10

PM10 - це частинки тієї чи іншої речовини діаметром від 10 мікрометра і менше, PM2.5 - це частинки речовини діаметром 2.5 мкм і менше. Для порівняння, товщина людської волосини становить близько 100 мкм, таким чином, на перерізі волосини можна розташувати приблизно 40 тонкодисперсних частинок.

Відомо, що частинки PM2.5 вкрай небезпечні для здоров'я, тому що проникають через легені прямо в кровотік, де чинять негативний вплив на здоров'я нас і наших дітей.

Особливо неприємним моментом є той факт, що ці частинки за своєю структурою часто схожі з активованим вугіллям і вбирають у себе шкідливі речовини з повітря. І тому вони служать "транспортом", що приносять в наш організм все супутні шкідливі речовини з атмосфери. Особливо небезпечним "пасажиром" таких частинок є бензапірен - канцероген, речовина першого класу небезпеки.

Олег Бота, Олена Вітрак, Компанія «Центр ЛТД»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ