Заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко закликав дотримуватися правил гігієни під час замовлення їжі з доставкою.
ʺМи повинні дбати про свою особисту гігієну. У першу чергу це чисті руки. Тому коли ми розпаковуємо упаковку, ми перекладаємо продукти харчування у свою домашню тару, яка є оброблена, мита і чиста. Усе інше ми передаємо на утилізацію, миємо руки під проточною водою щонайменше 45 секунд, гарно обробляючи їх милом. При цьому антибактеріальне мило не рекомендовано використовувати. Достатньо звичайного мила і проточної водиʺ, – сказав Ляшко у відповідь на питання Радіо Свобода.
Він додав, що неможливо, щоб упаковку продуктів робила хвора людина, оскільки процес приготування та упаковки харчування повинен відбуватися відповідно до принципів HACCP (система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок).
Як отримати дозвіл на перевезення пасажирів під час карантину? Інструкція
ʺДля цього є контрольні органи. І суб’єкт господарювання, який забезпечує підготовку продуктів харчування для доставки в тому числі людям, які перебувають на самоізоляції, зобов’язаний щоранку впродовж зміни контролювати наявність хвороби, у тому числі респіраторної хвороби у своїх працівників. При появі таких симптомів він зобов’язаний відсторонити людину від роботи. Для цього є ряд нормативно-правових актів, які це чітко передбачають. Тому система HACCP має певні критичні точки, через які відбувається щоденний контрольʺ, – розповів Ляшко.
Олександр Тіщенко: мешканці Львівщини безвідповідальні та байдужі до обмежень
12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції і щоб не допустити її поширення. Він триватиме три тижні – до 3 квітня. Громадян закликають якомога рідше залишати свої домівки.
Нагадаємо, як писало Гал-інфо, на Львівщині вже є перший кримінал через недотримання карантину.